Cibetková káva

front.post
front.public: 18. 09. 2018
time01

Káva je z pohledu celosvětového měřítka zcela jistě jedním z nejprodávanějších a také nejoblíbenějších nápojů vůbec. Jenom v České republice je tolik v uvozovkách pijanů tohoto černého povzbuzovadla na statisíce.


 


Samozřejmě, najdou se lidé, kteří ke kávě nemají žádný vztah a nikdy by ji ani nepozřeli a pak jsou tu takoví, kteří vypijí i deset káv denně, to už tedy zdravé není a není to ani v normě.



Dnes si něco povíme o cibetkové kávě, která je poněkud, mírně řečeno, zvláštní. Patří mezi ty nejdražší kávy na světě a pochází z Filipín. Gurmáni ji považují za neobyčejně dobrou. Kdo o ní nikdy neslyšel a má kávu rád takovou, jak ji známe u nás, rozhodně by neměl číst dále, případně pokračovat mohou ti, co mají silnější žaludek.  


 


Tak tedy pozor, cibetková káva se vyrábí z trusu cibetek palmových, což jsou masožravá zvířata. Jsou tak trochu podobná napůl medvídku mývalovi a napůl kočce divoké, v podstatě jde o kunovitou šelmu. I když je masožravec, tak se živí i plody a bobulemi. Právě tyto bobule po pozřetí cibetkou, procházejí jejím trávicím traktem, následně dochází k fermentaci a tohle je ten recept, který cibetkové kávě dává nezaměnitelnou chuť a vůni. Filipíny si důkladně střeží nejenom toto zvíře, ale také recept na kávu, jejíž cena je řekněme v nadsázce, astronomicky hodnotná.  


 


Trus cibetky se musí jakoby opražit, ostatně jako každá káva, ale kávová zrnka jsou poté více olejnatá, mají silnější dávku vůně a jsou prý chutná, to tvrdí ti, co ji ochutnali. Kdo ji ochutnal kromě samotných Filipínců, tak určitě ví, kde je pravda. Samotní ochutnavači se však shodnout nemohou, jedni tvrdí, že je to jako hořká čokoláda, druzí pro změnu přirovnávají cibetkovou kávu ke karamelu, třetí dokonce k sušeným švestkám, tak pak si z toho má člověk něco vybrat. Samostatná kapitola je zcela jistě sběr. Našincům je to trochu divné, některým zase odporné.  


 


Jelikož cibetky žijí v horách, tak se sběrači musí vydat až tam. Pochopitelně, na Filipínách vědí, kde přesně mají sbírat, koneckonců, oni se tam tomu věnuji ve velké míře a navíc, cibetky žijí v hustém křoví. Tzv. zrnka kávy se zabalí, opláchnou někde po našem v potoku, jinak v říčce, přičemž je dále stejný postup jako u klasické kávy. Kdo by si myslel, že Filipíny vydělávají majlant na cibetkové kávě, tak to není úplně přesné tvrzení. Této kávy je jenom půl tuny za rok. Jedna jistota přetrvává, totiž, že ji nekoupíte za méně než deset tisíc korun.