Doutníčkem zakončíme rok

front.post
front.public: 29. 12. 2013
time01
Jak jsme již několikrát řekli, a znalcům je i bez toho známo, kubánské doutníky jsou jedinečné zejména díky složení půdy, na které se pěstuje kubánský tabák. A dá se říci, že co tabáková plantáž, to specifická chuť, síla i aroma.

 

V čem to asi tkví? To je velké tajemství, které se dosud nikomu nepodařilo odhalit. Kdysi se tyto vlastnosti připisovaly tomu, že se doutníky stáčejí na stehnech mladých dívek, jejichž pot kubánské kuřivo ozvláštňuje. Kdo ale navštívil některou z kubánských tabákových továren ví, že se jedná o krásný, ale nepravdivý mýtus. Doutníky totiž balí i muži a do krásy a mládí mají daleko.

 

Každá značka kubánských doutníků má svůj vlastní charakter související také s jeho velikostí.  Dlouhé doutníky nabízejí mnohem více chuti a jejich aroma je čerstvější. Mohutné, široké doutníky zase  díky pomalejšímu hoření vydávají více velmi aromatického dýmu. Úzké, štíhlé doutníky hoří rychleji a mají mnohem ostřejší chuť díky tomu, že se jejich aroma soustředí více v ústech kuřáka. Doutníky, které jsou na obou koncích zašpičatělé zase svůj hlavní potenciál ukrývají až uprostřed a zpočátku mají méně výraznou příchuť.

 

Tato obecná pravidla však jejich výrobci dokáží mistrně měnit a kombinovat a stačí nepatrný rozdíl spočívající v přidání nebo odebrání některého listu a celý charakter doutníku se rázem změní.

Složitá alchymie jejich výroby je totiž jedním z nenapodobitelných tajemství, které činí kubánské doutníky tak jedinečnými  a vzácnými.

Foto © Depositphotos.com/maxg71