Mýty o sektu

front.post
front.public: 06. 01. 2019
000-obnoveny-obnoveny-7

Pokud dáte do nevypité lahve sektu lžičku, zabrání to vyprchání bublinek. Tento trik, jak uchovat v sektu bublinky, se ještě nedávno těšil velké popularitě. Dokonce se na trhu objevily lžičky se speciálním designem a na internetu kolovaly „důkazy“, že bublinky takto opravdu vydrží věčnost.



  „Před pár lety jsme si interně zkusili udělat menší pokus. Otevřeli jsme šest lahví Bohemia Sektu demi sec a do tří z nich vložili lžičku tak, jak popisovaly návody. Každý den jsme sekty ochutnávali a měřili perlení. Všechny lahve však o své bublinky přicházely stejně– nebyl rozdíl, zda měly v sobě lžičku, nebo ne. Co nás však potěšilo nejvíce, bylo to, že v našem sektu bylo i po týdnu po otevření cítit lehké perlení. Řešením jsou speciální tlakové zátky, díky kterým vydrží sekt v lednici až tři dny,“popisuje Josef Švéda, sklepmistr společnosti BOHEMIA SEKT.  



Do sektu se přidává CO2.

Jak se v sektu objeví bublinky? Mnoho lidí si stále myslí, že tiché víno se jednoduše nasytí CO2, oxidem uhličitým, jako je tomu například u sodovek či limonád. Takto sice vznikají perlivá vína, ale sekty neboli šumivá vína jsou vyráběny zcela jinak. „Bublinky v sektech vznikají díky druhotnému kvašení, kdy se do vína přidají kvasinky a tirážní likér, což je směs vína a cukru. Kvasinky poté začnou zpracovávat cukr a přeměňovat ho na alkohol a oxid uhličitý – bublinky. U sektů vyráběných klasickou šampaňskou metodou se tento proces děje přímo v lahvích, které se na konci dostanou až k zákazníkovi,“ popisuje vznik bublinek Josef Švéda.  


 


Větší bublinky jsou lepší.
Dalo by se říci, že na velikosti bublinek nezáleží. Ale není tomu tak, každý sekt perlí trochu jinak a na sommelierských soutěžích se právě perlení a cesty bublinek důkladně posuzují. Nelze však říci, že velké bublinky jsou plusem. Naopak, znalci si potrpí na jemném perlení, které je sice výrazné, ale nepotlačuje chuť vína. „Nejlepší sekty světa se vyznačují elegantním výrazným perlením. To však neznamená, že bublinky v sektu jsou větší, spíše bych řekl, že díky nim vydrží chuť šumivého vína na jazyku delší dobu a zpříjemní tak celý zážitek,“ popisuje David Král, sommelier společnosti BOHEMIA SEKT.  


 


Na typu sklenice u sektu nezáleží.
Pro sekty jsou nejlepší sklenice typu flétna. A má to své opodstatnění: úzký tvar sklenice zaručí dlouhotrvající perlení, bublinky neuniknou tak snadno. „Výhodou sklenic typu flétna je mimo jiné to, že dává prostor sledovat proudění, řetízkování bublinek. Vedle výborné chuti tak zaručí i skvělý vizuální zážitek, který je s pitím sektů bezesporu spojen,“popisuje výhody sklenek sommelier. „Výhodou sklenic typu flétna je mimo jiné to, že dává prostor sledovat proudění, řetízkování bublinek. Vedle  výborné  chuti  tak  zaručí  i  skvělý  vizuální  zážitek,  který  je  s pitím  sektů  bezesporu  spojen,“popisuje výhody sklenek sommelier."  


 


Šampaňské je jakékoli víno s bublinkami.
Šampaňské je pro mnoho lidí synonymem jakéhokoliv vína s bublinkami. Takto se však smí označovat pouze šumivé víno z oblasti Champagne ve Francii. Zde v České republice tedy šumivá vína jednoduše označujeme jako sekt. „V České republice a v Německu se šumivá vína označují slovem sekt, stejnou metodou se však vyrábí i italské prosecco, španělská cava či francouzské crémant,“upřesňuje David Král.  


 


Sekt je nejlepší z mrazáku.
Jak  rychle  vychladit  víno  nebo  sekt?  Stačí  jej  dát  na  pár  minut  do  mrazáku  a  může  se  podávat –  s touto  mylnou  představou žije  mnoho  z nás.  Bílá  vína  i  sekty  však  potřebují čas,  aby  se  správněvychladily a neutrpěla jejich chuť. „Velká změna teploty a rychlé vychlazení sektům škodí. Utrpí tím šok, který je poté poznat na chuti. V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně 24 hodin v lednici ve vodorovné poloze, jeho teplota bude poté optimální, 4–6 stupňů Celsia. Při servírování se doporučuje dát sekt ještě do nádoby zaplněné ledem, aby nízká teplota vydržela co nejdéle,“radí sommelier.  


 


Sekt se dělá z podřadného vína.
Výroba  sektu  je  velice  delikátní  proces,  jehož  základem  je  dobré  víno.  Bublinky  totiž  nedokážou zachránit ani špatnou výchozí surovinu. Sekt se nejčastěji vyrábí z cuvée, tedy ze směsi základních vín různých odrůd či různých ročníků, a důležité je, aby mělo výraznou kyselinku. Například Bohemia Sekt Prestige brut se proto vyrábí z moravských hroznů odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský. „Výběr  kvalitního  vína  je  pro  sekt  nejdůležitější.  Vybírají  se  takové  odrůdy,  které  mají  výraznou kyselinku. Sladkost sektů je výsledkem přidání expedičního likéru až v úplném závěru výroby. Nejčastěji  se  používá  cuvée,  ale  v obchodech  můžeme  najít  i  jednoodrůdové  sekty,  například  Bohemia  Sekt Chardonnay nebo sekt Chateau Bzenec, který je vyroben pouze z Ryzlinku rýnského,“ vysvětluje Josef Švéda, sklepmistr společnosti BOHEMIA SEKT.  


 


Sekt je jednom jeden.
Nejoblíbenějším  sektem  v České  republice  je  bezpochyby  Bohemia  Sekt  demi  sec,  právě  proto  má mnoho lidí utkvělou představu, že jiný sekt ani neexistuje. Stačí se však pozorněji podívat do obchodůa  vedle  sladšího  demi  sec  je  možné  najít  i  suchý  brut,  růžový či červený  sekt,  jednoodrůdové  sekty nebo také sladké doux, či dokonce sekt bez alkoholu. Šumivá vína se od sebe liší i způsobem výroby. Nejčastěji  víno  kvasí  takzvaně  charmatovou  metodou  v tancích,  ale  je  možné  najít  i  sekty  kvasící  přímo v lahvi, tedy pomocí takzvané klasické šampaňské metody. „Chutě sektů jsou stejně rozmanité jako u tichých vín. Záleží na oblasti, ze které pocházejí, na víně, ze kterého jsou vyrobeny, na sladkosti a samozřejmě i na způsobu výroby. Zkuste si pro porovnání koupit Bohemia Sekt demi sec a Bohemia Sekt Blanc de Noirs brut, tedy bílý sekt vyrobený z modrých hroznů. I když na zběžný pohled mohou vypadat takřka totožně, rozdíl v chuti je ihned znát,“říká k rozdílnosti šumivých vín sommelier David Král.  


 


Po bublinkách bolí hlava.
Jedna sklenka sektu stačí, jinak se ráno probudíte s bolestí hlavy. I když tomuto mýtu věří mnoho lidí, může za ranní kocovinu většinou spíše cukr a míchání alkoholu nežli bublinky. „Pouze  z  kvalitního  sektu  nám  zaručeně  být špatně  nemůže,  problémy  spočívají  vždy  v  množství a kombinacích s ním spojených. V rozumné míře by nám nemělo škodit nic, ale doporučuji prokládat vše i vodou,“radí David Král a doplňuje: „Pokud si však chcete být jistí, že po silvestrovských oslavách budete schopni vstát se zcela čistou hlavou, doporučuji nealkoholický Bohemia Sekt.“  


 


Sekt se otvírá otáčením korku.
Pořádně protřepat lahví, otočit korkem a... nechat celou lahev vypěnit na zem. Tento způsob otevírání sektů je znám především z filmů, zkušený sommelier se však k lahvi chová velmi něžně a otáčí lahví, ne korkem. „Základem servírování sektu je jeho správná teplota. Při důkladném vychlazení a netřepání s lahví se nemůže stát, že sekt po otevření vypění. Po vyjmutí lahve z ledničky sejmeme agrafu, tedy kovový košíček , a zátku sektu přidržíme. Lahev mírně nakloníme a s jednou rukou na korku a druhou na dnu sektu pomalu otáčíme lahví do otevření. I když je v lahvi velký tlak, tento způsob otevírání zabrání vystřelení zátky třeba na lustr v obývacím pokoji,“ popisuje způsob otevření lahve David Král. 11.Sekt je jen pro speciální příležitosti. Vánoce, silvestr, narozeniny – oslavy, při kterých má sekt své nezastupitelné místo. Otevřít si lahev šumivého vína jen tak s partnerem během večera je pro mnoho Čechůstále nepředstavitelné. Přitom v zahraničí je běžné nalít si bublinky takřka kdykoliv, například ve Francii si s ním často zpříjemňují jižráno. Sekt totiž dodává běžným okamžikům nádech noblesy a slavnostní nálady. „Zkuste v obchodě místo běžného vína koupit sekt a otevřít si ho večer s partnerem. Všední večer díky němu dostane úplně jiný nádech. Romantika, noblesa, ale i vášeň skrytá v tomto nápoji pomůže nastolení nevšední atmosféry. Navíc je téměř vždy co oslavovat, život dělají maličkosti,“ doplňuje sommelier David Král.