Život bez laktozy

front.post
front.public: 16. 05. 2020
000  – obnovený – obnovený – obnovený

Pokud se začínáte zaobírat zdravějším životním stylem, zkuste, co s vámi udělá měsíc bez výrobků obsahujících laktózu. Je velké množství lidí, kterým tento mléčný cukr nedělá dobře.



  Jelikož jsme na něj zvyklí a konzumujeme jej denně, tak si to ani neuvědomujeme. Možná se budete cítit lépe, zmizí pocit plného břicha, nadýmání a jiné problémy s trávením. Rychlejší metabolismus pak může pomoci při snaze zhubnout. Pozitiv je celá řada, za zkoušku to jistě stojí. Sýry lze z jídelníčku vynechat relativně snadno. Pokud se neobejdete bez jogurtů, vybírejte takové, které obsahují hodně živých kultur. Ty přeměňují laktózu na kyselinu mléčnou, takže zmíněné jogurty budou obsahovat laktózy minimum. Zároveň se přesvědčte, že do jogurtu nejsou přidány další mléčné složky, jako například sušené mléko nebo syrovátka. Máslo můžeme při vaření nahradit olivovým olejem a chleba si zkuste natřít rozmačkaným avokádem. Chuť i konzistence je překvapivě podobná a dostanete do těla mnohem více potřebných vitamínů a minerálů. Odpustit si mléko a smetanu už je o něco složitější, můžete ale zkusit jednu z náhradních variant. Velký výběr naleznete například na e-shopu Kolonial.cz a díky donáškové službě se nemusíte bát objednat si hned několik druhů naráz. Nezapomeňte do košíku přihodit i mák, chia semínka či sardinky, které vašemu tělu dodají potřebný vápník.  


Ovesné mléko
Ovesné mléko se vyznačuje příjemnou jemně nasládlou chutí. Té je u kvalitních značek dosaženo pouze přídavkem fermentovaného ovsa - mléko tedy neobsahuje cukry ani jiná sladidla. Je vynikající pro přímou konzumaci, ale hodí se i při vaření a pečení.


Sojové mléko
Výhodou sójového mléka je kromě absence laktózy i jeho přirozeně bezlepkové složení. Sušený sójový nápoj se navíc vyznačuje dlouhou trvanlivostí a k přípravě mléka poslouží obyčejná voda. V kuchyni dokáže plně nahradit kravské mléko, a to zejména při přípravě různých koktejlů a pudinků.


Kokosové mléko
Kokosové mléko má výrazně hustší konzistenci než obyčejné mléko, použít ho tedy můžeme především místo smetany při zahušťování polévek a omáček. Úžasná chuť i vůně se hodí zejména do asijských a indických receptů. Neobsahuje laktózu ani lepek. Kvalitní výrobek obsahuje pouze kokos bez stabilizátorů, éček a jiných aditiv.  


Bezlaktózové kravské mléko
Pokud chcete vyzkoušet, jak funguje vaše tělo bez mléčného cukru, ale chuti tradičního mléka se nedokážete vzdát, je tu pro vás bezlaktózové mléko. Jeho složení a obsah vápníku, bílkovin a vitamínů je stejný jako v běžném mléce. Enzym, který laktózu štěpí, dodává mléku jemně nasládlou chuť a oříškovou vůni. Pro zahuštění polévek a omáček je k dostání i smetana ve stejné úpravě.


Rýžové mléko
Rýžové mléko je skvělá alternativa běžného mléka. Neobsahuje laktózu, lepek, ani žádné přidané cukry. Přirozené sladké chuti je dosaženo rozložením rýžového škrobu. Jeho hlavní složkou je voda a snadno tak díky němu dodržíte svůj pitný režim, který je základem dobrého zdraví.