Armagnac – nejstarší brandy na světě

front.post
front.public: 29. 10. 2019
000  – obnovený – obnovený

Toto prestižní brandy je dědictvím staré tradice, charakterizuje bohatost půdy a života jihozápadní Francie. Armagnac vyniká především lahodnou spletitou chutí zralého ovoce a jemným aroma. Je nejstarším francouzským (pravděpodobně i nejstarším na světě) vinným destilátem (brandy) příbuzným koňaku.



  Původ tohoto nápoje je v Gaskoňsku v jihozápadní Francii na území Armagnacu na úpatí Pyrenejí. Armaňak je pálen jen jednou, takzvanou postupnou destilací. Zůstává tak zachována část vonných a chuťových látek. Obsah alkoholu nesmí překročit 63% Tuto brandy znali obyvatelé Gaskoňska již před 15. stoletím, kdy se odsud začalo díky rozvíjejícím obchodům šířit povědomí o tomto unikátním destilátu do celé Francie. Armaňak se tak brzy stal díky svému jemnému aromatu a obdivuhodné chuti jednou z nejlepších brandy na světě. Armaňak je unikátní pěti faktory - podnebím, půdou, odrůdami vína, destilačním procesem a zráním. Zákonem bylo 25. května 1909 právně nařízeno, že armaňak může být vyráběn pouze ve třech oblastech Gaskoňska.  

 


Destilérie Delord a její ročníkové armagňaky
Jedním z předních výrobců je rodinná destilérie Delord, která byla založena již v roce 1893. Nyní již třetí generace Delordů, jmenovitě Jacque a Pierre, vyrábí na stejném místě a podle původních receptů pověstný destilát, který pak v dubových sudech zraje ve starobylých sklepích. Rodinný podnik je zcela nezávislý. Patří mu vinohrady, výrobna lihovin, destilérie s pěti destilačními přístroji i sklepy, jejichž kvalita a tradice si zachovávají pověst po celé generace.   Rodinné vinice se rozprostírají v samém srdci kraje Bas – Armagnac, v centru jedné ze tří zákonem stanovených oblastí Appelation d‘Origine Controlée. Pro výrobu armaňaku se na vinicích pěstují tři odrůdy bílého vína - folle blanch, colombard a ugni blanc. Jednotlivé odrůdy vynikající kvality s vlivem sousedních oblastí Bordeaux, Gaillac, Rhony, Languedoc-Roussillon se sbírají postupně podle zralosti a odvážejí do palírny k dalšímu zpracování.  


 


Palírna leží ve vesnici Lannepax. Zde probíhá příprava sebraných plodů a destilace vybraných hroznů úrody. Destilace probíhá zpravidla od začátku prosince do konce ledna. Dva speciální měděné destilační přístroje alambic armagnacais produkují nepřetržitě okolo 1600 litrů 60% alkoholu během 24 hodin, druhá destilace je poté provedena kontinuálním způsobem. Technika destilace sem přišla společně s arabskou kulturou. Po destilaci a několikanásobné filtraci je prakticky bezbarvý destilát stočen do dubových sudů a převezen do sklepů, kde dlouhodobě zraje.  


Ročníkové armaňaky
Pokud se na produkty Delord zaměříme trochu více, neuniknou naší pozornosti ročníkové láhve. Jedná se o armagnac destilovaný v určitém roce, který je uveden na láhvi i na dřevěném boxu, ve kterém je láhev uložena. Po stočení do typických saténových láhví jsou ručně nalepeny etikety a kvalita produktu je potvrzena tradiční rodinnou voskovou pečetí.


Vybírat můžete na http://www.bestdrink.cz. Ten správný ročník věnovaný k narozeninám oslavence jistě velmi potěší.