Poznáte pravý bourbon?

front.post
front.public: 10. 01. 2019
time01 – obnovený

Bourbon, jistě o něm jste už slyšeli, skoro z každé reklamy na alkohol se užívá tohoto slova. Jde o whisky ze Spojených států Amerických, konkrétně z Kentucky. Někteří lidé dodávají, že by to mohlo být i New Orleans, ale jsou to dohady. Původ bourbonu není zrovna úplně jasný.


 



  Nejčastěji se říká, že ho vymyslel jakýsi Elijah Craig, což byl baptistický kazatel, pocházející z Virginie. Tomuto člověku se mimochodem přisuzují i další prvenství, jako například vynález papírny. Prý byl také první, kdo se zabýval destilací v dubových sudech. U tohoto procesu, který se používá k výrobě pravého bourbonu, získává tento druh alkoholu červenou barvu a svoji nezaměnitelnou chuť.  


 


Pochopitelně, tohle je pouze jedna z verzí, existuje jich víc. Dnešní bourbon tak, jak ho lidé znají, se vyvinul až v devatenáctém století. Nyní si řekneme, z čeho se bourbon vyrábí. Zjednodušeně řečeno – je to destilovaný líh vyráběný hlavně z kukuřice. Svoje jméno navíc dostal podle dynastie z Francie, která se právě jmenovala Bourbon. Když jsme zmínili kukuřici, tak ještě jeden dodatek – nemusí to být jen tahle plodina, ale v podstatě se dá použít jakékoliv zrno. Bourbon vlastně vznikl i proto, že to byl dejme tomu první, americký alkohol, srovnatelný s francouzským koňakem. Bourbon se vyrábí vlastně v hodně zemích, ovšem Američané jsou velmi hákliví na svůj pravý bourbon, tudíž zakázali dovoz alkoholu zvaného Bourbon Whiskey.  


 


Amerika zavedla tedy i poměrně ostrá pravidla, za kterých je možné vyrábět a udávat značku bourbon na trh. Tak předně se musí vyrábět ve Spojených státech Amerických, dále je nutné, aby jeho výroba obsahovala směs obilí, která má však podíl kukuřice padesát jedna procent. Zrání musí probíhat v úplně nových dubových sudech. Destilovaný bourbon musí obsahovat minimálně osmdesát procent alkoholu. Je zajímavé, že tento alkohol nemá žádnou určenou dobu, po kterou musí zrát, tím se trochu odlišuje od jiných nápojů.  


 


Ovšem existuje i zde jedna výjimka. Jde o tzv. rovný bourbon, na který jsou požadavky zrání na dobu dvou let. Navíc každý z těchto rovných bourbonů, který je mladší než čtyři roky, musí mít na lahvi uvedený svůj věk. Jinak klasický bourbon se označuje tímto slovem až po třech měsících stáří. Jestliže se někdy člověk setká s výrazem blended, tak jde vlastně svým způsobem o rovný bourbon z padesáti jedna procent. Zbytek tvoří obvyklé příměsi – přírodní barviva, aromata a tak dále. Bourbon se podává čistý, ale je zředěný vodou, dávají se do něj i kostky ledu. V zahraničí ho například míchají se sodovkou nebo koktejly.


Foto © Depositphotos.com/ Nik_Merkulov