1986 karátů Koh-i-Nuru

front.post
front.public: 26. 11. 2013
time01
V literatuře a dobrodružných historkách se nejčastěji vyskytuje diamant pojmenovaný Hvězda Afriky a ještě častěji se setkáváme s diamantem Koh-i-Nur, který má ze všech vzácných kamenů asi nejbohatší historii.

Jeho jméno se dá přeložit jako Hora světla a byl objeven již na počátku 14. století. Postupně přecházel do vlastnictví velkých válečníků Perské říše, kteří jej ukořistili při dobyvačných válkách vedených v Orientu. Jeho posledním perským držitelem se stal sultán Babur a od něho pak diamant přecházel na jeho následovníky. Chán Jehan jej chtěl mít stále na očích a tak byl kámen dlouho vsazený do tzv. „ pavího trůnu“.

 

Po rozpadu Perské říše se diamant záhadně objevil v Indii. Nikdo přesně neví, jak se sem dostal, ale existují různé teorie, které jeho cestu vysvětlují. Opět putoval různýma rukama, až se v roce 1850 dostal ke královně Viktorii jako odškodnění po vypuknutí bojů mezi sikhským obyvatelstvem a Brity. Dovezla jej Východoindická společnost.

Zprvu jej britská královna nosila jako šperk a teprve později byl vsazen do královské koruny. Dnes je kámen uložen v Toweru spolu s korunovačními klenoty. Kámen je ze všech velkých diamantů nejdelší a ve zmíněném roce 1850 vážil 1986 karátů. Později byl přebroušen a jeho váha se snížila na 108.93 karátů.

 

Foto © Depositphotos.com/mishoo