Ananas

front.post
front.public: 01. 12. 2014
time00-kopie – obnovený
Ananas je jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce, nicméně také jedno z nejrizikovějších. Jedná se o poměrně dost silný alergen, na který nepříznivě reagují někteří lidé. Jedná se o čistě tropický druh ovoce, jenž pochází od jihoamerických indiánů, kteří ho pěstovali. Ananas je hojně používán i v kuchyni, a to nejenom ve sladkých pokrmech. Když pomineme alergické reakce, tak ananas je i docela prospěšný. Má hodně vitamínů a podporuje například i trávení. Ženy bude zajímat, že se z něj dá při troše dobré vůle vyrobit i kosmetika. Ananas patří mezi afrodiziaka, hlavně jeho nektar. Ananas se dá vlastně použít skoro ve všech možných kombinacích, pokud je to tedy o jídle.

 

Kdo má v oblibě toto ovoce, případně zná někoho, kdo by ocenil nějaký pokrm z ananasu, tak se skvěle hodí jako zákusková forma, například dort. Někdo by se možná lekl, že je to složité, ale s trochou organizace se to dá zvládnout. Na těsto si musíte oddělit žloutky od bílků, žloutky vyšlehat s cukrem a za stálého míchání přidávat mléko. Dále se přimíchá polohrubá mouka a prášek do pečiva. Nakonec se vyšlehá z bílků tuhý sníh a velmi opatrně se vmíchá do této směsi. Tohle těsto nyní půjde upéct. Je lépe mít na to kulatou dortovou formu.

 

Ta se vyloží pečící papírem, těsto se vlije do formy a peče se zhruba na sto šedesát stupínků asi tak půl hodiny, ale je to individuální. Upečený plát těsta se rozkrojí na tři díly. Nyní je na řadě krém. Vyšlehají se vejce, žloutky a cukr. V jiné misce se utře máslo, jenž se přidá do vaječné hmoty. Za stálého míchání se dále přidává citronová šťáva. Třetina krému se odloží a do zbytku se vmíchá nastrouhaná čokoláda. Nyní se přechází znovu k těstu. Ještě předtím se však musí smíchat ananasová šťáva s čajem a alkoholem, to je vcelku na každém, jaký kdo použije.

 

Touto tekutou směsí se pokropí první plát, potře se krémem, na to se položí druhý plát, znovu se potře krémem a nyní už k ananasu. Nakrájíme ho na kostky a položíme na natřenou poslední vrstvu krému, přikryje se to třetím plátem, jenž se pokropí stejně jako ten první plát. Vršek a boky se potře čokoládovým krémem a nakonec se to dozdobí podle vlastní fantazie. To je vcelku všechno. Když se ještě vrátíme k té alergii, tak jsou v podstatě dvě možnosti - může to být vyrážka, potažmo ta horší forma, což je velká nevolnost.

Foto © Depositphotos.com/firefox