Anglická kuchyně je pro ortodoxní Angličany to nejlepší na světě a velmi si na ní zakládají, zatímco v kulinářském světě je považována za jednu z nejhorších. Kdo sleduje detektivky s Herculesem Poirotem, ví, s jakým despektem o této kuchyni on, gurmán, mluví. Přesto je to kuchyně velmi zajímavá a hlavně, díky tradicím této země, téměř zachovaná ve své původní podobě.
Pro Angličany je nedůležitějším jídlem snídaně. Anglická snídaně je ve světě pojem a skládá se takového množství chodů, že si náš občan, který se ráno napije kávy a po cestě rychle sní rohlík neumí ani představit, že by do sebe tolik jídla dostal. Je ovšem pravda, že se tato opulentní a vydatná snídaně nepodává v šest hodin ráno s tím, že dvacet minut musíme být v práci. To ale neznamená, že se na ostatní jídla neklade patřičný důraz. Oběd většina pracujících Angličanů odbude dalším anglickým vynálezem – sendvičem, který se poměrně dobře ujal i ve světě. Sendvič se ostatně podává i k odpolednímu čaji, který je anglickým národním nápojem a jeho podávání je obřadem. Sendviče tady mají podobu velmi tenkých krajíčků chleba vyříznutých do trojúhelníku a proložených masem, pomazánkami a rybami a podávají se při každé vhodné příležitosti jako rychlé občerstvení. Večeře je opět jídlo o několika chodech, které se věnuje patřičná pozornost.
V Anglii se používá méně zeleniny, ale na stole je mnohem častěji maso, zejména skopové, krůtí a kachní, dále pak tresky a lososi a také mořské plody, hlavně čerstvé ústřice. Mezi speciality patří slané koláče plněné masem a speciální pudingy. Zejména o přípravě vánočního pudingu kolují až neuvěřitelné pověsti. Ingredience, které se do něho používají by česká kuchařka nikdy nepoužila pohromadě a puding se připravuje dlouhé týdny před vánocemi. Mezi vyhlášené speciality patří anglický roastbeaf, avšak pod pojmem anglická šunka si určitě nepředstavujte náš velmi libový a dietní plátek vepřového masa, ale spíše slaninu. Národním jídlem, které dostanete v každém pouličním stánku i v restauraci je smažená ryba s hranolky. Jak jsem již řekli, kromě whisky je národním nápojem čaj, který bývá velmi silný a přidává se do něho nejen mléko nebo smetana , ale i džus.
Fish & chips – ryba s hranolky
600 g bělomasé ryby, 3 brambory, 2 sladké neloupané sladké brambory, 2 lžíce olivového oleje, 1 velký pomeranč, 50 g okurky, 1 malá červená cibule, 1 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce bílého jogurtu, půl lžičky římského kmínu, sůl a pepř. Všechny brambory podélně rozkrájíme na 6-8 kousků, vsypeme do pekáčku a zakapeme olejem. Osolíme, opepříme, důkladně promícháme a pečeme asi 40 minut v troubě na 200 stupňů. V půlce pečení obrátíme. Pomeranč oloupeme a jemně nasekáme. Smícháme s oloupanou a jemně nasekanou okurkou, nadrobno pokrájenou cibulí, octem a jogurtem. Osolíme, opepříme a necháme zakryté stranou. Plech potřeme olejem a naklademe na něj rybí filé. Osolíme, opepříme, zakápneme pomerančovou šťávou a pokmínujeme. Vložíme do trouby nad brambory a pečeme asi 12-15 minut doměkka. Podáváme s jogurtovou zálivkou.