Od roku 1999 je oslava příchodu prvního oleje sezóny v Itálii tradičním symbolem listopadu. „Tato tradice se postupně rozšiřuje i do České republiky, proto chceme od roku 2013 slavit příchod prvního oleje sezóny do Česka jako Den olivového oleje. Letos připadá na 18. listopad,“ říká brand managerka značky Monini Petra Termerová. Extra panenský olivový olej Monini Monello se lisuje z prvních oliv, které dozrávají koncem října na jihu Itálie. Olivy se sklízí napůl zelené a je v nich tak vyšší obsah přírodních vitamínů a antioxidantů. Monello se záměrně nefiltruje. Tím se posílí působení zdraví prospěšných látek.
Tmavé chladnější místo a teplota do 20°C jsou ideální podmínky pro skladování prvního oleje sezóny. Olej si tak udrží čerstvost a své specifické vlastnosti. Pro Monello je typická pronikavá pikantní chuť a vůně zelených rajských jablíček. Všechny oleje Monini se lisují jen za použití klasických mechanických metod. Limitované množství 0,75litrových lahví extra panenského oleje Monini Monello se začne prodávat v druhé polovině listopadu. Na pultech prodejen Billa, Globus a v eshopu http://www.zdravanota.com bude přibližně do konce ledna za doporučenou cenu 269,90 Kč.
Jak správně degustovat olivový olej?
1) Nalijte olej do malé sklenice a všechny jeho vůně uvolněte jemným krouživým pohybem. 2) Abyste zachytili různé vůně, tak se nejprve nadechněte krátce, poté zhluboka. 3) Dejte malý doušek oleje do úst a snažte se jej udržet v přední části úst mezi dolním rtem a těsně zavřenými zuby. 4) Nyní zaměstnejte chuťové pohárky. Aby se olej v ústech odpařoval, tak začněte nejprve jemně a pak intenzivněji dýchat. 5) Potom, zatímco se snažíte v ústech zachytit a určit různé vůně a chutě, zapojte váš nos a tím získáte přesnější vjemy z degustovaného oleje.
Senzorické vlastnosti extra panenského oleje Monini Monello
Vůně: zelená rajčata, tráva, ovocná, svěží
Chuť: pikantní, trochu hořká a pronikavá
Hustota: středně plná
Barva: zelená se zlatými odstíny žluté.