Cesta k perfektní ‘desítce’

front.post
front.public: 18. 09. 2013
time01
V roce 1997 byla palírna ARDBEG koupena (a zachráněna) další známou distilerkou a to Glenmorangie. Cena se tehdy pohybovala okolo 7 mil. GBP, z toho 5 mil. GBP bylo obsaženo v zásobách. Nicméně noví majitelé (od roku 2004 Louis Vuitton Moet Hennessy) nechtěli spoléhat na minulost a chtěli vytvořit vlastní produkt, který bude palírnu reprezentovat. V roce 1998 tak započala cesta za ideální, chuťově vybalancovanou whisky, pro milovníky rašelinných malt whisky z ISLAY. V roce 2004 spatřila světlo světa šestiletá whisky zvaná ARDBEG VERY YOUNG, nefiltrovaná za studena, při síle 58,3%, která zrála výhradně ve first fill sudech. Dnes je toto plnění sběratelským artiklem, jehož cena se za 9 let zdvacetinásobila (docela slušné zhodnocení, investujte do whisky)

 

V roce 2006 bylo vydáno osmileté plnění ARDBEG STILL YOUNG, 56,2% objemových jednotek alkoholu a stejné atributy jako předchůdce Very Young (non chill filtered, natural color, first fill casks). V roce 2007 vydaná 9ti letá ARDBEG ALMOST THERE, síla 54,1%. Tímto se pomalu dostáváme na konec pomyslné PATH TO PEATY MATURITY a v roce 2008 bylo vydáno první desetileté plnění pod názvem ARDBEG RENAISSANCE, plněno v sudové síle 55,9%.

 

Asi víte jak to dnes dopadlo s ARDBEG TEN (alc.46%, 50% first fill bourbon barrels, v palírně používají sudy po bourbonu maximálně dvakrát). Pokud ne, tak jen doplníme, že hned v roce 2008 se stala nejlepší whisky světa a dnes je tato whisky nezbytnou součástí barových displayů po celém světě.

 

Ochutnejte v http://www.casahavana.cz