Spojené státy americké jsou Babylonem národů a každý si sem přivezl vlastní kulinářské zvyky. Je tedy třeba najít to, co kuchyni této velké země nejlépe charakterizuje. Obecně se dá říci, že hlavním kuchyňským výdobytkem této obrovské země jsou nezdravé stravovací návyky, stále rostoucí sklony k obezitě a snaha po co nejrychlejším způsobu občerstvení. Lidi k tomu jsou přímo cíleně vedeni.
Ekonomické je nakupovat ve velkém a když už si koupím deset koblih místo tří, protože je to levnější, tak je taky musím sníst. Také hodně solí nebo sladí. Bohužel, se tyto zvyky šíří rychle po celém světě, takže nejen u nás najdeme na každém rohu McDonald nebo KFC s lákavými reklamami na slevy.
Stejně tak najdeme na každém rohu amerických měst restaurace nebo rychlé občerstvení různých světových destinací, pokud možno pohromadě, takže každý si může vybrat, na co má právě chuť a zda dává přednost kuchyni čínské, italské, mexické nebo některé další. Navíc je toto občerstvení velmi levné. Z toho logicky vyplývá, že Američané se nezdržují doma přípravou jídla a vaření je pro ně jen koníčkem. Stejně tak rychle zapomněli na své původní kořeny a jejich kuchyně je ovlivněna ne tradicemi, ale tím, co nabízí rychlé občerstvení. Některé potraviny, které vyžadují složitější způsob přípravy, proto vůbec nepoužívají a tyto způsoby přípravy neznají.Upéci králíka nebo maso v troubě a vyrobit k tomu přílohu je pro ně povídka sci-fi a i když v rámci amerického sběratelství jsou kuchařské knihy v kursu, většina Američanů si v nich jen čte. Když už se připravuje strava doma, používá se, na rozdíl od rychlého občerstvení, hodně zeleniny, salátů, plodů moře a ryb.
Stejně tak najdeme na každém rohu amerických měst restaurace nebo rychlé občerstvení různých světových destinací, pokud možno pohromadě, takže každý si může vybrat, na co má právě chuť a zda dává přednost kuchyni čínské, italské, mexické nebo některé další. Navíc je toto občerstvení velmi levné. Z toho logicky vyplývá, že Američané se nezdržují doma přípravou jídla a vaření je pro ně jen koníčkem. Stejně tak rychle zapomněli na své původní kořeny a jejich kuchyně je ovlivněna ne tradicemi, ale tím, co nabízí rychlé občerstvení. Některé potraviny, které vyžadují složitější způsob přípravy, proto vůbec nepoužívají a tyto způsoby přípravy neznají.Upéci králíka nebo maso v troubě a vyrobit k tomu přílohu je pro ně povídka sci-fi a i když v rámci amerického sběratelství jsou kuchařské knihy v kursu, většina Američanů si v nich jen čte. Když už se připravuje strava doma, používá se, na rozdíl od rychlého občerstvení, hodně zeleniny, salátů, plodů moře a ryb.
Nejoblíbenějším způsobem přípravy masa je grilování. Pořádný hovězí steak je pořád v kursu, tady se tradice, kupodivu, dodržuje. Hlavním jídlem je, stejně jako v Anglii snídaně, která zde má i anglickou podobu. Patří k ní toasty, vejce, slanina, teplé lívance, ovesná nebo krupicová kaše, kukuřičné lupínky s mlékem. Někdy můžete dostat biftek nebo kotletu i k snídani. Pije se slabá káva ve velkém množství a pomerančový džus nebo Coca-cola. A tak by se dalo říci, že to jediné, co americkou kuchyni spojuje je krocan na Den díkůvzdání, který se dá přirovnat k našemu kapru a bramborovému salátu na vánoce. Zvláštní a pro kontinent nepochopitelné je i stolování. Američané nepoužívají příborový nůž, jedí jen vidličkou v pravé ruce a i krásně naservírované jídlo si promíchají do nedefinovatelné směsi. Tak, jako by omdlela americká hospodyně při pohledu na naši kuchyni, suroviny, které se zde používají a způsoby jejich přípravy, stejně tak by dostala šok česká kuchařka při návštěvě americké domácnosti. Inu, to je ten americký způsob života!
Foto © Depositphotos.com/gbh007