Cognac a jeho tajemství

front.post
front.public: 20. 09. 2024
time02

Cognac neboli koňak je jeden z nejznámějších typů alkoholických nápojů, konkrétně je to tedy druh brandy. V tomto článku se podíváme na výrobu a také na historii města odkud pochází, ale nyní nejdříve k té výrobě.  


Mezi základní suroviny se na první místo jasně řadí hrozny vinné révy neboli klasické hroznové víno. Aby se tedy mohl tento alkohol nazývat brandy, tak je zapotřebí splnit jisté podmínky. Musí tedy být z města, které se jmenuje Cognac a leží ve Francii. Konkrétně toto pravidlo je stanoveno zákonem už dlouhých sto patnáct let. Tento region se ještě potom dělí na šest dalších území, která se různě hodnotí.  


Hrozny můžete mezi sebou míchat, ale jedno je předem dané, musí být bíle z regionu Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Zrání je také docela alchymie, protože to musí probíhat dva roky v dubových sudech, navíc od konce destilačního období, to znamená, od prvního dubna následujícího roku po sklizni. Nyní k samotné destilaci. Zde je to osvědčená klasika. Používají se kotlíky, které jsou měděného typu, a následně potom přijde to dvouleté zrání v dubových sudech. Délka zrání musí být označená na zátce, přičemž existují tři typy – VS, tj. Very special – nejméně dva roky, druhý typ VSOP neboli Very superior old pale či Réserve – nejméně čtyři roky zrání a nakonec XO, to znamená Extra gold – zde je zrání nejméně po dobu šesti let.  


Během odpařování ubudou každý rok zhruba tři procenta alkoholu, což Francouzi nazývají andělský podíl. Výroba jako taková spočívá v dvojité destilaci prokvašeného hroznového moštu. Po prvním destilování má podíl alkoholu pálenka třicet procent, na druhý pokus už je to ze sedmdesáti procent koňak. Abyste si vůbec mohli dopřát jeden litr koňaku, tak je zapotřebí devět litrů vína. Nyní se podíváme na historii města Cognac, odkud tento druh alkoholu vlastně pochází. Jak jsme řekli, jedná se o francouzské město, které leží na západě.  


Jak se říká, do sedmnáctého století se tu nic nedělo, až když přišel vynález dvojité destilace a výroba alkoholu zvaného koňak. Mimo jiné tam mají i Muzeum koňaku, protože jsou na to jaksepatří hrdí. Kromě tedy alkoholu jsou turisty vyhledávaná místa jako třeba udržované krásné zahrady nebo jeskyně. Pro sportovce tu mají pěší turistiku a cyklistiku obvykle mezi vinicemi, ale i kláštery nebo zámky. Je zde také spousta vinných sklepů - jak příznačné. Hned na začátku září se tu koná festival pouličního umění, kde se představují obvykle artisti. Nepřichází na to moc turistů, takže žádnou tlačenici nečekejte. Městem teče také krásná řeka Charente. Cognacu se přezdívá Město živé vody.


Foto © Depositphotos.com/pmakin