Bologna je italské město – to asi nikomu nemusíme nějak zvláště vysvětlovat. Dnes se zaměříme na jídla z této země. Tak Itálie je známá především jako těstovinová země, která o sobě prohlašuje, že těstoviny jsou jejich vynález, avšak to není pravda, dávno před nimi je vymysleli v Číně.
Asi nejznámějším pokrmem z této oblasti – Bologna – jsou boloňské špagety, ale pozor, s Bologní nemají nic společného, je to jen taková reklamní aféra, dalo by se říct, nicméně si recept zde popíšeme . Recept na ně je celkem jednoduchý, avšak se různě liší, jednou je s mletým masem, podruhé jen s omáčkou. Klasicky uvaříme tedy špagety, předpokládáme, že to nemusíme rozepisovat. Dáme je někam stranou, pokud možno na teplé místo a připravíme si masovou mletou směs.
Rozpálíme si olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. K ní přidáme mleté hovězí nebo vepřové maso, nakrájené na kostičky nebo umleté, to je vcelku jedno. Do pánve přidáme česnek a rajský protlak, vše podle chuti. Dusíme doměkka, přičemž podlijeme vodou nebo vývarem a dodusíme doměkka. Tuto směs promícháme s těstovinami a je hotovo. Můžeme doplnit kouskem másla a nastrouhaným sýrem. Samotná omáčka je ten samý princip, akorát, že bez masa. Hojně využívaným pokrmem, který odtud opravdu pochází, jsou tzv, tortellini neboli v překladu malý koláček. Jedná se o takové zvláštní těstoviny, které jsou zatočené jako šnek a plněné různými náplněmi, nejčastěji masovými.
někoho zajímají dopodrobna ty náplně, tak se používá vepřové maso s mortadelou, což je italský sýr, případně místo mortadelly můžete použít i parmazán. Tyto plněné těstoviny v Bologni dávají do polévky nebo je servírují ve smetanových omáčkách, což je ale netradiční. Tagliatelle jsou druh těstovin, které se sice nevyrábějí v Bologni, ale jedí se tu – je to takový druh, u nás by se řeklo, že jde o nudle. Ty se zde servírují s boloňskou omáčkou.
Ale pozor, kromě této se používají i jiné omáčky třeba i s vepřovým, hovězím, telecím či králičím masem. Ovšem dají se jíst i bez toho, jen doplněné rajčaty a bazalkou, to je jeden typ, nebo s chlebovou strouhankou a ořechy, případně s vejci a sýrem. Lasagne se vyrábí přímo v Bologni a hodně se zde připravují pokrmy z této suroviny. Obvykle se servírují se sýrem nebo jako nákypy, doplněné masem, bešamelovou omáčkou, rajčaty a kořením. Tak doufáme, že máte nějakou ucelenější představu o Bologni a jejich pokrmech, a že si zkusíte nějaký připravit, pokud jste ještě nikdy něco podobného neochutnali.