Navíc z něj lze připravit nespočet dobrot, které uspokojí každého gurmána. Receptů pro přípravu kuřecích specialit je mnoho, až by se z nich nejedné hospodyni zatočila hlava. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa, proto vybral vlastní, nápadité recepty, díky kterým připravíte kuře, které jste možná ještě nejedli.
Blanšírovaná zelenina s pikantními kuřecími kousky
Ingredience: 2 Klatovské kuřecí řízky prsní, 200 g fazolových lusků, 1 brokolice, 1 čerstvá chilli paprička typu jalapeño, sůl, pepř
Postup přípravy:
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Chilli papričku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Kuřecí kostky posypeme nakrájenou chilli papričkou, včetně zrníček. Maso vložíme do mísy a necháme na jednu hodinu uležet.
Mezitím omyjeme fazolové lusky a nakrájíme je na pěticentimetrové dílky. Brokolici opláchneme, odřízneme tvrdý košťál a hlavu rozdělíme na malé růžičky.
Velký hrnec naplníme vodou, kterou vydatně osolíme. Vodu přivedeme k varu a přidáme zeleninu. Vaříme chvíli na prudkém ohni, dokud zelenina trochu nezměkne. Poté hrnec odstavíme, zeleninu vyjmeme z vařící vody a rychle zchladíme.
Odstátá kuřecí prsa jemně osmahneme na oleji. Olej by nikdy neměl příliš prskat. Když se tak stane, zmírníme plamen.
Podáváme společně s blanšírovanou zeleninou.
Grilované kuřecí řízky v marinádě z bílého vína
Ingredience: 4 Klatovské kuřecí řízky prsní, 2 lžičky tymiánu, 2 lžičky majoránky, 3 polévkové lžíce bílého vína, rozmarýn, mletá paprika (sladká nebo pálivá, dle uvážení), sůl, pepř,
Postup přípravy:
Do mísy nalijeme asi tři polévkové lžíce bílého vína. Přidáme shodně dvě lžičky majoránky a tymiánu. Do výsledné lázně naložíme kuřecí řízky přes noc.
Když řízky z lázně vyjmeme, opepříme je, osolíme a bohatě posypeme mletou paprikou. Rozpálíme gril a na roštu maso opečeme z obou stran.
Podáváme s grilovanou zeleninou, nebo pečenými bramborami.
Kuřecí kousky pečené na medu
Ingredience: 4 kuřecí stehna DZ Klatovy, 8 kuřecích křídel DZ Klatovy, 1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce olivového oleje, 3 polévkové lžíce medu tmavého lesního, citrón, zázvor, sůl, pepř, rozmarýn
Postup přípravy:
Stehna a křídla omyjeme, opepříme a osolíme. Do mísy z varného skla vlijeme med, olivový olej a sójovou omáčku. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, prolisujeme stroužek česneku, nastrouháme asi jeden centimetr zázvoru a vše přidáme do mísy.
Mísu s marinádou ohřejeme, aby se ingredience dobře propojily s medem. Poté marinádou potřeme stehna a křídla. Zbytek marinády si ponecháme stranou pro průběžné potírání kuřete při pečení.
Křídla a stehna umístíme na pekáč, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu na 180°C. Nezapomínáme pravidelně potírat marinádou.
Podáváme s vařeným bramborem, nebo bramborovou kaší.