El Celler de Can Roca

front.post
front.public: 17. 02. 2019
time00-kopie

Dnes se podíváme v kategoriích restaurací opět do Španělska, tentokrát to bude El Celler de Can Roca. Nachází se v Gironě, což je v Katalánsku. Otevřeli ji v roce 1986, ale nemyslete si – jde o rodinný podnik. Konkrétně ho vedou tři bratři – Joan, Josep a Jordi Roca.


 


Momentálně sídlí jinde než v jeho začátcích, kam se přestěhovali v roce 2007 a od té doby vlastně mají jednu pochvalnou kritiku za druhou.



  V současné době se pyšná třemi michelinskými hvězdami, které není vůbec jednoduché získat. V letech 2011 a 2012 se umístili na druhém místě mezi všemi restauracemi a vloni byla El Celler de Can Roca vyhlášena tou nejlepší na světě.  


 


Pokud se člověk do téhle restaurace už dostane, tak když vejde, tak to tam spíš vypadá, jako v nějakém obýváku než v restauraci. Zdejší kuchyně je typicky španělská nebo lépe řečeno katalánská, přičemž je však Michelin ocenil slovy, že jsou tvůrčí. V restauraci najdete i vinný sklep, který má šedesát tisíc láhví. Bratři Rocové kladou důraz i na tzv. v uvozovkách vyvoněné prostředí, protože tu mají bonsaje, které jsou naparfémované, ovšem každému to nemusí být příjemné, hlavně tedy alergikům, astmatikům či reaktikům. Všichni tři bratři mají své povinnosti rozděleny rovnoměrně.  


 


Nejstarší Joan je šéfkuchař, prostřední Josep je someliér, což je vznešený název pro takového číšníka, který se zabývá vínem a nejmladší Jordi se stará o dezerty. Dokonce všechny tři bratry svým způsobem pozvali nebo zkoumali díky jejich stylu práci a vaření, na Harvardskou univerzitu ve Spojených státech Amerických. Když se ještě vrátíme k interiéru, tak na všech stolech jsou tři kameny, které jakoby znázorňují bratry. Hodně věcí tu mají z porcelánu, přičemž se sem vejde čtyřicet pět lidí. El Celler de Can Roca dokonce účinkovala i v místní televizní show, která se vysílala i u nás – Masterchef. Vítěz měl to privilegium, že mohl začít pracovat v této restauraci, jelikož to byla součást výhry.  


 


Nyní přecházíme k menu a pokrmům. El Cellar de Can Roca dbá na to, aby už servírování bylo zajímavé, čili je běžné, že vám přinesou jídlo například na klasickém dřevěném špalku. Když se ještě vrátíme k těm bonsajím, tak to, že jsou parfémované, za to mohou částečně i karamelizované olivy, umístěné přímo na nich. Dělají se tu hodně ryby a všeobecně mořské plody. Třeba takový rak naplněný různými pěnami nebo pečené kalamáry či prasečí nožičky.  Dezerty jsou zde parfémované – nejsme si však úplně jistí, co by to udělalo s našimi občany.


  http://cellercanroca.com/


Foto © cellercanroca.com/