Fenomén nudle

front.post
front.public: 13. 10. 2014
time00
Čínská kuchyně je velmi zdravá – někdo to ví jen z doslechu, někdo to má vyzkoušené na vlastní kůži a žaludek. My si dnes budeme povídat o jednom takovém zásadním, dá se říct, pokrmu, pro celkově asijskou kulturu, a to jsou rýžové nudle.

 

Jak je patrné, tak jsou to nudle, ale z rýže. Připravují se k tomu ještě navíc s příměsí mouky a vody. Někdy se tam přidává i tapioka nebo kukuřičný škrob. To se tam přidává hlavně proto, aby měli takovou, jakoby želatinovou strukturu a daly se lépe kousat. V Asii je najdete všude, na každém kroku a v každém obchodě s potravinami.

 

Prodávají se jak čerstvé, tak i zmrazené. Odrůd je mnoho, to by bylo nošení dříví do lesa, ale my se dnes podíváme na recepty, které byste si mohli připravit i doma v našich podmínkách. Není to jenom o tom, jíst rýžové nudle samotné, ale tzv. s něčím nebo v něčem. Jako první začneme s receptem rýžových nudlí se sladkokyselou omáčkou. Rýžové nudle nemusíte vyrábět, stačí, když si je koupíte. Doma je uvaříte podle návodu, scedíte, propláchnete studenou vodou a dáte stranou. Nyní přistoupíme k omáčce. Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka, omyjeme a osušíme. Nyní už přejdeme k přípravě na pánvi.

 

Pokud nemáte wok, dělejte to i v normální. Rozpálíte si olej, na něj dáte pórek a krátce osmahnete. Následně přidáte uvařené rýžové nudle, podlijete rybí a chilli omáčkou. Nakonec přimícháte koriandr nasekaný na tenké proužky. Tento recept není pro každého, pochopitelně čínská kuchyně se vyznačuje i svou jaksi ostrostí, takže kdo nemá rád tento typ jídel, tak by se do toho neměl ani pouštět. Dalším takovým méně obvyklým receptem jsou rýžové nudle s karotkou. Klasicky se jako první uvaří rýžové nudle. Nyní si musíte připravit karotku. V pánvi si rozehřejete olej, přidáte bílou a červenou papriku nakrájenou nadrobno, k tomu karotku a chvíli restujte.

 

Osolíte, opepříte, přidáte sojovou omáčku a rajčatový dip, nebo jen nakrájená rajčata. Ve druhé pánvi si osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, do ní přidáme karotkovou směs, citronový pepř, zakysanou smetanu a nakonec přimícháme směs tvrdých sýrů, najemno nastrouhaných. Všechno se smíchá na talíři – myslíme tím nejdříve nudle a na ně či do nich dáme tuto směs. Někdo přidává i kečup, ale tohle je mix tak výrazných chutí, že není třeba ho tam dávat, ale kdo to má rád, tak klidně ať si to tam přidá, i když v Asii by z toho určitě nebyli nadšení.