Finské Velikonoce s Fiskars mämmi

front.post
front.public: 16. 03. 2014
time01
Velikonoce jsou spojeny s celou řadou tradic a typickými pokrmy. U nás si velikonoční oslavy neumíme představit bez mazance, jehněčího či jarní nádivky. Zjednodušte si velikonoční pečení a vaření s výrobky Fiskars a nechte se inspirovat tradičními finskými velikonočními recepty.

 

Finská značka Fiskars je na trhu již neuvěřitelných 365 let a léta inovací přinášejí nadčasový design a dokonalou funkčnost do veškerého kuchyňského náčiní, které se stává nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti.

 

Řada výrobků Fiskars FunctionalForm zahrnuje mnoho inovativních položek navržených tak, aby splňovaly rozmanité potřeby moderní kuchyně. Používají se vysoce funkční materiály jako například protiskluzový povrch Softgrip™, nerezová ocel, silikon odolný proti vysokým teplotám či nylon vyztužený skleněnými vlákny.

 

Při velikonočním pečení se žádná hospodyňka neobejde bez nepřilnavého válečku na těsto, který svým ergonomickým tvarem předchází únavě rukou. Velmi nápomocná bude metla, jež nepoškrábe žádnou mísu, nebo horkuvzdorná stěrka na těsto či praktické skládací struhadlo. Na potření mazance se bude hodit nastavitená mašlovačka se silikonovými vlákny a na míchání a servírování pokrmů horkuvzdorné lžíce. A pro nečekané návštěvy je třeba mít po ruce otvírák od Jakoba Heideberga, aby je bylo čím uvítat, anebo sebe odměnit sklenkou dobrého vína.
FINSKÉ RECEPTY

Finské velikonoce – zkuste tradiční kaši mämmi!

Příprava tohoto severského pokrmu není časově nenáročná, ale nezaměnitelná chuť této kaše vám námahu vynahradí. Mämmi je navíc ideálním jídlem pro jarní dietu – 100 gramů této finské pochoutky obsahuje jen 115 kalorií a spoustu vlákniny, železa a bílkovin!

 

Co budete potřebovat na 4 litry mämmi (cca 8 porcí):
2,5 – 3 litry vody
500 g žitného sladu
750 g žitné mouky
100 ml melasového sirupu
½ kávové lžičky soli
1 kávová lžička pomerančové kůry

Mämmi se připravuje ve třech krocích: vaření, pečení a chlazení.

 

Příprava:
Připravte si hrnec o objemu alespoň 5 litrů (na konci přípravy budete kaši vařit, je tedy třeba velkého hrnce). Smíchejte 100 gramů žitného sladu a 150 gramů žitné mouky. Tuto směs vložte do 500 ml vody o teplotě 60 – 70°C, nikoliv do vroucí vody! Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Posypejte na vrchu trochou žitné mouky, poté zakryjte hrnec poklicí nebo čistou pevnou látkou. Na teplém místě nechte 2 hodiny stát.
Opakujte přechozí proces v novém hrnci (nyní postačí menší), poté přidejte novou směs k již hotové kaši a opět ponechte na teplém místě 2 hodiny. Takto postupujte, dokud nezpracujete všechny ingredience.
Nakonec přidejte sůl, melasu, nastrouhanou pomerančovou kůru a 10 minut povařte na silném ohni.

 

Pečení:
Vlejte kaši do hliněné formy nebo vymazaného pekáčku – naplňte však max. ze dvou třetin, kaše pečením ještě nabyde! Smíchejte 2 až 3 lžíce cukru s 1 litrem vody, touto směsí zalijte kaši na povrchu pomocí lžíce. Tato sladká vrstva ochrání mämmi před popraskáním. Pečte 3 hodiny v troubě předehřáté na 125°C.

 

Závěr:
Čerstvou mämmi nechte 4 až 5 dnů v lednici nebo na chladném místě. Během pobytu v chladu získá svou specifickou chuť. Podávejte v misce s plnotučným mlékem, smetanou nebo vanilkovou omáčkou a posypte moučkovým cukrem. Užijte si oranžové Velikonoce s Fiskars!