Letní období nám pomalu, ale jistě končí a slunečních dní bude méně a méně. Máte tedy posledních pár týdnů si na zahradě ugrilovat výtečnou „flákotu“ nebo vyzkoušet méně běžné suroviny a pokrmy, jakými jsou krevety nebo sýry.
Nejčastěji Čechy na grilu připravovaným pokrmem je vepřová krkovice. Jedná se o výborné maso na gril, které nikoho neurazí, ba naopak potěší. Kombinaci krkovice s grilovanou zeleninou, křupavým chlebem a pivem nedokáže odolat prakticky žádný muž. Velmi důležitá je příprava před samotným grilováním, tedy marinování. Maso naložené v marinádě je křehčí, vláčnější a šťavnatější. V obchodech už dnes můžete najít maso přednaložené, ale lepší je si marinádu udělat doma sám podle svých chutí a levněji. Když se budete držet základních zásad, žádný recept ani nepotřebujete. Každý má totiž jiné chutě a záleží jen na vás, jak si marinádu ochutíte. Základem je olej, který zesiluje chuť přidaného koření. Z koření můžete použít pepř, sladkou papriku, provensálské koření nebo vaše oblíbené bylinky ze zahrádky. Sůl je nejlepší přidat až při grilování nebo na talíři. Sůl totiž vytahuje vodu a po upečení může být maso suché. Při porcování masa použijte Fiskars nůž a vidlici z řady Functional Form+, které vám zaručí přesný a snadný řez. Své chuťové buňky však můžete na závěr grilovací sezóny také překvapit. Například krevetami nebo tradičním kyperským sýrem halloumi, který se na grilu nerozpadá a není ho ani potřeba balit do alobalu. „Je to můj velmi oblíbený sýr. Má velmi příjemně slanou chuť a na grilu s ním není práce,“ říká foodblogerka Kateřina, alias SmoothCooking, se kterou dlouhodobě spolupracuje společnost Fiskars a její šikovné ruce i kulinářské nápady využívá při produktovém focení. „Podobně snadno si můžete připravit i krevety, které pro jejich výraznou a typickou chuť není potřeba nijak zvlášť kořenit nebo připravovat,“ radí opět Kateřina. K sýrům i rybám se jako příloha výborně hodí saláty, při jejichž přípravě můžete použít grilovanou zeleninu, olivy a olivový olej. Recept na salát se sýrem halloumi – SmoothCooking Ingredience: Červená cibule Paprika Černé olivy Sýr Halloumi Salátová okurka Olivový olej Postup:
- Všechny ingredience nakrájíme, vložíme do mísy a zamícháme.
- Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a tymián.
- Nakrájený sýr opečeme z každé strany 3 minuty a poté přidáme už k připravenému salátku.
Lis na česnek značky Fiskars je kvalitním pomocníkem při přípravě jakéhokoliv chutného pokrmu. Recept na cuketovo lilkovou bruscettu – SmoothCooking Ingredience:
- 3 střední cukety
- 1 lilek
- citronová kůra ze čtvrtky citronu
- trocha citronové šťávy
- snítek plocholisté petržele
- 1-2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
- v případě zájmu chilli
Postup:
- Nejprve si rozkrojíme cuketu i lilek na půl, pokapeme olivovým olejem a opečeme do měkka.
- Poté si cuketu i lilek nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do mísy.
- Přidáme pokrájenou plocholistou petržel. Nastrouháme si citronovou kůru a přidáme ji tam také.
- Zakápneme trochou citronové šťávy a přidáme prolisovaný česnek.
- Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme a podáváme s opečeným plátkem pečiva.
Tento recept je vhodný jak do trouby, tak na gril. Mnoho dalších receptů naleznete na webu http://www.smoothcooking.cz, který blogerka Kateřina provozuje. Obzvlášť si nenechte ujít její recepty na ovocně-zeleninové smoothie, kterými je na internetu proslulá!
Grilování krevet
Krevety patří k nejčastěji grilovaným mořským plodům. Jsou u nás dobře dostupné a jejich příprava není nijak náročná. Aby nebyly krevety suché a tuhé, uložte je po rozmrazení na 30 minut do chladničky namočené ve slané vodě. Na 1 litr vody přidejte 2 lžíce mořské soli. Grilování krevet je velmi rychlé a jednoduché. Grilují se přímo nad mírným ohněm 4 až 6 minut. Kuchyňské kleště Fiskars vám poskytnou jistý úchop a flexibilitu při grilování
Grilování zeleniny – tipy jak na to
Aby zelenina zůstala křehká a nevysychala, potíráme ji před i během grilování olivovým či jiným rostlinným olejem, případně marinádou. Grilujeme na vyšší, ale nikoliv na maximální teplotu, nebo necháme rozžhavené uhlí asi 30 minut dohořívat a teprve pak na rošt zeleninu položíme. Proužky zeleniny pokládáme na mřížku příčně, aby nepropadly. Zeleninu obracíme dlouhými kleštěmi buď v polovině grilování, nebo hned poté, co změkne a objeví se na ní tmavé proužky. Doba grilování záleží na druhu a velikosti nakrájené zeleniny i na typu grilu. Platí, že je hotová ve chvíli, kdy ji lze snadno propíchnout vidličkou.