Nejraději Američané grilují na vlastním dvorku. Jen při velkých oslavách, takzvaných „block barbecue“ nebo „street barbecue“ se sejde celá čtvrť někde na ulici a griluje, co může. Tyhle pouliční akce bývají pololegální, protože většinou nemají oficiální povolení, ale policie je ignoruje a často se jako speciální hosté účastní i místní hasiči, kteří přivezou ukázat patřičně nablýskané a vyzdobené hasičské vozy.
Co najdete na stole? Na menu najdete vepřové, vepřové a zase vepřové. Prase ve všech podobách je prostě americký favorit – ať už jako pěkně propečený kus žebírek s barbecue omáčkou, v mleté směsi nebo jako roštěná v jemné octové marinádě. Další neodmyslitelnou pochoutkou jsou burgery, mleté hovězí v housce i bez. Popíjí se pivo a limonáda, klábosí se, páni domácí se pyšní nejnovějšími přírůstky v domě či garáži, jejich ženy si vymění nejnovější recepty. Jen nikam nespěchat, prostě ta pravá americká idylka.
TIP: Nemusíme ale grilovat jen masíčko nebo klobásky. Možnosti jsou nekonečné. Co třeba hodit na gril oblíbené ovoce.
Grilování ovoce je u nás zapomenutý kulinářský počin. Ovoce na grilu uvidíte jen výjimečně, ale to je veliká škoda. Ovoce je v zásadě tvořeno ze dvou základních ingrediencí, vody a přírodních cukrů. Grilováním se část vody odpaří a díky tomu je chuť ovoce intenzivnější. Přírodní cukry pak pod vlivem žáru karamelizují a vznikne tak vynikající nezapomenutelná chuť. Mezi ovoce, které se hodí ke grilování patří např. ananas, banán, hroznové víno, jablko, hrušky, jahody aj.
Než dáme vybrané plody na gril, rozkrájejte je s ohledem na jejich tvar. Banány překrojíme napůl nejprve příčně a potom podélně, z jablek a hrušek udělejte měsíčky a z nektarinek, broskví, citrónů a pomerančů plátky. Většinu ovoce nemusíme zbavovat slupky, pomůže vám při přípravě udržet ovoce pohromadě.