Grilujte jako Amíci

front.post
front.public: 12. 03. 2014
time01
Jak grilují Američané, si jistě každý umí představit. Známe to přeci z filmu. Klobásky, burgery a dobré pivečko na zahrádce s rodinou a přáteli. V USA se griluje pořád a na každém rohu. Je to způsob, jak se sejít s přáteli, popít pivo a probrat nejnovější klepy. Je to způsob, jak oslavit státní svátky nebo výhru vašeho oblíbeného týmu. Je to způsob, jak srdečně přivítat nového souseda. Prostě důvod pro typické americké barbecue se vždycky najde.

Nejraději Američané grilují na vlastním dvorku. Jen při velkých oslavách, takzvaných „block barbecue“ nebo „street barbecue“ se sejde celá čtvrť někde na ulici a griluje, co může. Tyhle pouliční akce bývají pololegální, protože většinou nemají oficiální povolení, ale policie je ignoruje a často se jako speciální hosté účastní i místní hasiči, kteří přivezou ukázat patřičně nablýskané a vyzdobené hasičské vozy.
Co najdete na stole?  Na menu najdete vepřové, vepřové a zase vepřové. Prase ve všech podobách je prostě americký favorit – ať už jako pěkně propečený kus žebírek s barbecue omáčkou, v mleté směsi nebo jako roštěná v jemné octové marinádě. Další neodmyslitelnou pochoutkou jsou burgery, mleté hovězí v housce i bez. Popíjí se pivo a limonáda, klábosí se, páni domácí se pyšní nejnovějšími přírůstky v domě či garáži, jejich ženy si vymění nejnovější recepty. Jen nikam nespěchat, prostě ta pravá americká idylka.

 

TIP: Nemusíme ale grilovat jen masíčko nebo klobásky. Možnosti jsou nekonečné. Co třeba hodit na gril oblíbené ovoce.

 

Grilování ovoce je u nás zapomenutý kulinářský počin. Ovoce na grilu uvidíte jen výjimečně, ale to je veliká škoda. Ovoce je v zásadě tvořeno ze dvou základních ingrediencí, vody a přírodních cukrů. Grilováním se část vody odpaří a díky tomu je chuť ovoce intenzivnější. Přírodní cukry pak pod vlivem žáru karamelizují a vznikne tak vynikající nezapomenutelná chuť. Mezi ovoce, které se hodí ke grilování patří např. ananas, banán, hroznové víno, jablko, hrušky, jahody aj.
Než dáme vybrané plody na gril, rozkrájejte je s ohledem na jejich tvar. Banány překrojíme napůl nejprve příčně a potom podélně, z jablek a hrušek udělejte měsíčky a z nektarinek, broskví, citrónů a pomerančů plátky. Většinu ovoce nemusíme zbavovat slupky, pomůže vám při přípravě udržet ovoce pohromadě.