Prestižní mladé rodinné vinařství Castello Banfi si dokázalo za pouhá čtyři desetiletí své existence vybudovat přední postavení na italské vinařské mapě. Banfi produkuje oceňovaná červená vína z ručně sbíraných hroznů. Ze slunné Itálie si u nás vychutnáte Rosso di Montalcino či cenami ověnčené ročníkové Brunello di Montalcino.
Inspirujte se naší nabídkou a zpříjemněte si sychravé březnové večery okouzlujícím pozdravem středomořského slunce. Ať již plánujete přípravu kvalitní společné večeře, či hledáte vhodný přípitek, italská vína Castello Banfi si zamilujete. „Nejdůležitější je pro nás udržitelnost a kvalita našich vín. Jako rodinné vinařství se pečlivě staráme o každý hrozen, aby dorostl k dokonalosti. Jsem pyšná, že sklízíme plody i ve formě uznávaných světových vinařských ocenění,“ prozradila za vinařství Michela Dominici na galadegustaci v pražském Kaiserštejnském paláci.
Vína Banfi ze slunné úrodné oblasti Montalcino, odkud pochází například i známé Chianti, do Česka dováží přední distributor vybraných prémiových vín, alkoholických a nealkoholických nápojů Premier Wines & Spirits. Vinařství samotné bylo založeno teprve v roce 1978, i přes svou krátkou historii však získalo bohaté zkušenosti a vysoké ohodnocení předními světovými vinařskými cenami. Za zmínku stojí zejména ocenění uznávaného italského časopisu Gambero Rosso, který hodnotí restaurace a vína. Nejvyšší ocenění si ze soutěží pravidelně odnáší Brunello di Montalcino Riserva Poggio al’Oro. Tato ikona vinařství Castello Banfi se vyrábí pouze v těch nejlepších ročnících, aby byla zajištěna špičková kvalita použitých hroznů.
Castello Banfi, Rosso di Montalcino
Lahodné lehké Rosso di Montalcino se těší oblibě již od roku 1983, kdy byla představena první lahev. Vyvážené Rosso je příjemně suché a snoubí se v něm elegance spolu s vytříbeností danou 12měsíčním zráním v sudech. Díky jeho přirozené svěžesti si jej můžete vychutnat klidně samotné, skvěle však doplní i pokrmy z hovězího či vepřového masa. Nebojte se ho otevřít ani ke kvalitním omáčkám. Dobrým příkladem kombinace jsou například italské masové koule v rajčatové omáčce doplněné skleničkou Rosso di Montalcino. Vybrat si můžete hned ze tří ročníků, 2016, 2017 a 2018, které jsou k dispozici díky Premier Wines & Spirits.
Castello Banfi, Brunello di Montalcino DOCG 2014
„Brunello di Montalcino je náš masterpiece. Není to pouze nejoblíbenější víno mezi hosty na degustacích, ale odnáší si také ceny z vinařských soutěží v Itálii i ve světě. Jsme hrdí, že naše poctivá práce má takový úspěch,“ přibližuje Michela Dominici. Pečlivě vybrané hrozny, kvalita a léta zkušeností jsou znát už při prvním ochutnání. Toto výjimečné víno zrálo po dobu 24 měsíců v sudech, díky čemuž má celých 14 % alkoholu. I přesto jde o příjemně pitelné a moderní víno. V jeho chuti se snoubí dřevo se zralými švestkami a lékořicí a Brunello se navíc vyznačuje delší dochutí. „Brunello di Montalcino je skvělé samotné. Ovšem Italové si ho vychutnávají s masem, s těstovinami s bohatým ragú či například s cannelloni či k lasagním. Bude se dobře hodit i k bohatým sýrovým pokrmům. Mělo by však doplňovat spíše významnější jídlo, jako například sváteční oběd, přeci jen se jedná o velké víno,“radí Michaela Dominici.
Vína si pořídíte na http://www.1er.cz