Jak na šťavnatý burger bez masa

front.post
front.public: 21. 02. 2023
Vege-burgery-image-foto

 


Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. V článku se dozvíte konkrétní recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru. Výsledkem nadchnete i zaryté masožrouty.


Proč si dát burger bez masa?
Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Jakou mají kvalitní domácí "veggie" burgery výhodu? 



  • Obsahují více vlákniny

  • Mají nižší obsah nasycených tuků

  • Jsou zdrojem antioxidantů a biologicky aktivních látek

  • Pomáhají atraktivní formou zakomponovat "obyčejné" ingredience


Jaký je rozdíl mezi vege plackou a vege burgerem?
Když máte v plánu vyzkoušet burger bez masa, můžete se setkat s různými verzemi. Některé si můžete dát ve fastfoodech, jiné koupit v obchodě jako hotový výrobek. Veggie placka většinou nepřipomíná maso a ani si na to nehraje. Je to zkrátka zeleninový burger často z mrkve, hrášku a další zeleniny. Pak se také můžete setkat s pojmem "rostlinný plátek" nebo "vege placka", která je zdrojem rostlinných bílkovin, mleté maso však nepřipomíná. Objevit však můžete také varianty burgerů, které nejsou jak kolečko "lančmítu", ale blíží se typově mletému masu. Přesně jako směs Vege burger. 


Experimentovat je přikázáno
Příprava bezmasých burgerů je perfektní prostor pro vaši fantazii, kreativitu a experimentování. Neexistuje pár jediných fungujících receptur. Správná receptura je ta, která přinese výborný výsledek. Vláčný a chuťově atraktivní burger, který je navíc zdrojem výživných ingrediencí. Zapojte houby, luštěniny, ořechy, vločky, semínka nebo i rostlinný protein. Sekejte, míchejte, hňácejte, hlavně směs dobře ochuťte. Divy dělá sušený česnek, uzená paprika, směsi koření na zeleninu či výraznější adžika. 


Jaké suroviny se nejlépe hodí k výrobě domácího rostlinného burgeru?
Na domácí rostlinný burger se vám bude hodit pečená červená řepa, uvařené černé i červené fazole, fazole adzuki, konzervovaná cizrna, jemně mleté ovesné vločky, tofu, žampiony, hlíva, restovaná cibule, česnek, hrášek, dobře uvařená červená rýže, vejce a samozřejmě koření.


Základní pravidla pro přípravu vynikajícího domácího vege burgeru



  1. Ingredience na burger zpracujte ideálně v sekáčku. Někdy se také nazývá "cutter" nebo "food processor". Díky němu všechny ingredience snadno rozsekáte najemno, vše se krásně promíchá, pořád ale zůstane žádoucí struktura.



  1. Ze směsi tvořte asi centimetr vysoké placky, které by měly být stejně velké jako průměr housky.



  1. Dbejte na výběr dobré bulky. V pekárnách dnes běžně seženete čerstvé. Není nutné kupovat balené plné zbytečných aditiv. Nebo si je upečte doma. Cvik dělá mistra. Bulku před kompletováním burgeru rozřízněte a řeznou stranou dolů krátce opečte. Bude lehce křupavá a bude chutnat atraktivněji. Pokud máte na výběr, zvolte hutnější housku. Nasákne vše, co má a přitom se nebude zbytečně rozpadat.



  1. Vrstvení a skládání burgeru je vždy individuální záležitostí. Někteří kuchaři máznou na spodní část housky máslo, aby nebyla suchá, jiní na ni dávají list salátu, aby burger housku příliš nerozmočil. U vege burgeru se řiďte typem a šťavnatostí placky. Při kompletování je zásadní, aby po sobě jednotlivé vrstvy neklouzaly. Aby se burger pohodlně jedl a zbytečně se nerozjížděl v rukách.



  1. Při přípravě vegetariánské varianty nechte na vege burgeru roztéct plátek cheddaru. Patří přesně na toto místo. Při přípravě veganské varianty můžete burgeru dodat šmrnc hezkou vrstvou restovaných kroužků cibule nebo slabou bramborovou plackou. Je to pracnější, ale stojí to zato.



  1. Kromě čerstvého listového salátu nemusí být v burgeru syrová zelenina. Dokonce i plátek čerstvého rajčete můžete krátce na sucho opéct na pánvi. Bude se tak v burgeru lépe jíst. Změkne a nebude pouštět šťávu.


Tipy na jednoduché omáčky, které burgeru dodají skvělou chuť
Připravit si domácí omáčku je nejlepší volba. Fantazii se meze nekladou a můžete si snadno vytvořit svoji vlastní jedinečnou. Klasikou jsou omáčky, jejichž základ tvoří majonéza. Majonézu si můžete vyrobit domácí, nebo koupit její různé druhy. Běžně seženete light nebo vegan verzi. Pak ji jen dochucujte a míchejte s "hladkými" ingrediencemi, nebo jí naopak dodejte strukturu pomocí nasekané kvašené zeleniny, lahůdkové cibulky nebo sušených rajčat. Burger také můžete máznout domácí česnekovou "aioli" majonézou nebo moderním avokádovým dipem.


Zde je několik osvědčených kombinací na domácí omáčku:



  • majonéza – hořčice – cibulka najemno – kyselá okurka nastrouhaná – sůl – pepř

  • majonéza – kečup – hořčice – kyselá okurka – sůl – pepř

  • hustý jogurt – majonéza – harissa – česnek – sůl

  • majonéza – hořčice – kečup – worcester – kyselá okurka – cibule – sůl – pepř

  • majonéza – pečený česnek – sušená nakládaná rajčata – hořčice – chilli paprička – citronová šťáva – sůl – pepř


Inspirujte se!