Jaké víno zvolit ke kaprovi, řízku a lososu? Průvodce štědrovečerním menu

front.post
front.public: 15. 12. 2025
PastedGraphic-1-1

Vánoční večeře je pro většinu domácností vrcholem sváteční atmosféry. Tradiční kapr, obalovaný řízek nebo stále oblíbenější losos mají rozdílné chuťové profily, a proto si žádají i různá vína. Správně zvolená láhev dokáže jídlo odlehčit, zvýraznit jeho aromatiku a dodat stolování slavnostní charakter. Přinášíme přehled, podle kterého vyberete víno k jednotlivým pokrmům tak, aby se jejich chutě navzájem nepřebíjely.


Víno ke smaženému kaprovi a bramborovému salátu
Kapr obalovaný ve strouhance a usmažený dozlatova je na talíři jemnou rybou, kterou však doprovází vyšší tuk z obalení a smažení. Proto potřebuje víno se svěžestí a výraznější kyselinou, která tento dojem vyrovná a zároveň nebude v kolizi s majonézovým bramborovým salátem. Nejlépe fungují suchá až polosuchá bílá tělnatá a plná vína s čistým projevem, který může být doplněný i o tóny zrání v sudu.  


„Ryzlink rýnský je dlouhodobě nejjistější volbou – jeho vyšší kyselina zvládne tuk i strukturu kapřího masa. Velmi dobře pracuje také Veltlínské zelené, které nabídne šťavnatost a lehce pepřnaté tóny ladící s tradiční českou kuchyní. Pro jemnější projev můžete zvolit Rulandské bílé, které nabízí ale stále dostatek svěžesti, aby pokrm odlehčilo, ale zároveň svou plností a jistou krémovostí skvěle doplní bramborový salát,“ doporučuje Miroslav Majer z vinařství Znovín Znojmo.



Víno k obalovanému řízku a salátu
Kuřecí, vepřový i telecí řízek sdílejí podobný chuťový profil a vyžadují víno, které zvládne výraz chutí masa i smažené strouhanky. Vhodná jsou bílá vína s pevnější kyselinou a mírně plnějším tělem. Veltlínské zelené v bohatších stylech je velmi univerzální a s řízkem funguje výborně, podobně jako suchý Ryzlink vlašský s lehce minerálním charakterem.


Pokud chcete dodat štědrovečerní večeři slavnostnější tón, můžete sáhnout po suchém sektu brut vyráběném tradiční metodou. Jeho jemné perlení dokáže smažené jídlo odlehčit a harmonicky doprovodí i bramborový salát.


Víno k pečenému či grilovanému lososu
„Losos je výraznější a tučnější ryba, která si žádá víno s vyšší kyselinou, ale také s určitou plností, aby vedle jeho chuti nepůsobilo příliš lehce. Dobře fungují bílé odrůdy, jako je aromatický Sauvignon blanc, který dodává kombinaci svěžesti a ovocnosti. Výborným doplňkem mohou být také suchá růžová vína s čerstvým projevem, která tuto u nás velmi populární mořskou rybu strukturu odlehčí. Pokud preferujete červená, lze sáhnout po lehkém Pinotu Noir s nižšími taniny. Ten je jednou z mála červených odrůd, která se s tučnějšími rybami snáší dobře,“ doporučuje Petr Chaloupecký z Vinařství Lahofer.


Závěrečné doporučení pro štědrovečerní stůl
Párování vína se štědrovečerními pokrmy je především o rovnováze. Smažený kapr i řízek si říkají o lehčí, svěží bílá vína s pevnou kyselinou, zatímco losos ocení plnější, aromatičtější styl. Pro slavnostní atmosféru se vyplatí zařadit i kvalitní suchý sekt, který celou večeři příjemně odlehčí. Vhodně vybraná láhev dodá tradičním pokrmům harmonii a pomůže vytvořit skutečně sváteční zážitek.


Tipy na vhodná vína


Znovín Rulandské bílé, pozdní sběr 2024
Suché Rulandské bílé z řady Vína s příběhem Ještěrka zelená, pocházející ze Znojemska, představuje mladé, ale výrazově bohaté víno z ročníku 2024. Ve vůni i chuti nabízí pestrou paletu tónů máslových hrušek, jarních květin a jemné minerality, doplněnou o nádech kompotovaného ananasu, sušených meruněk a citrusů. Na patře je svěží, vyvážené a komplexní, s příjemnou elegancí typickou pro Rulandské bílé z této oblasti. Oceněné víno vhodné jak k lehké gastronomii, tak k samostatnému vychutnání.


Lahofer Ryzlink Vlašský z řady WAVE Beton 2021
Suchý Ryzlink vlašský ve výběru z hroznů z ročníku 2021 pochází zaujme nejen svým původem, ale i netradičním způsobem zrání. Devět měsíců nazrával v betonovém tanku ve tvaru vejce, který vínu vtiskl výrazný, přirozeně minerální charakter. Ve vůni i chuti se elegantně prolínají tóny čerstvé slámy, bylinek a jemného náznaku vlašského ořechu. Víno je extra suché, harmonické, s zlatavě zelenkavou barvou a jasnou odrůdovou osobitostí, která dobře ukazuje moderní tvář Ryzlinku vlašského ze Znojemské vinařské podoblasti.


Znovín Ryzlink rýnský Robinia
Ryzlink rýnský Robinia 2021 z tratě Dívčí vrch ve Strachoticích je suché víno pozdního sběru s výrazným aromatickým profilem a skvělým potenciálem k dlouhému zrání. Ve vůni potěší tóny tropického ovoce a akátového medu, v chuti pak připomíná kompotované meruňky, pomelo či červený grep. Vyniká plností, ušlechtilostí a harmonickou stavbou, která každým douškem potvrzuje jeho výjimečný charakter.

Znovín Rulandské modré – jubilejní víno 2021
Suché Rulandské modré z řady Jubilejních vín (výběr z hroznů 2021) pochází ze Znojemska, konkrétně z viniční trati U tří dubů. Víno zaujme typickou cihlovou barvou a ušlechtilou aromatikou připomínající kvalitní kakao, kávu a zralé višně. V chuti je plné, noblesní a harmonické, se sametově hladkou tříslovinou a tóny vyzrálých třešní a ostružin. Oceněné víno s výrazným charakterem, které dobře ukazuje potenciál červených vín ze Znojemské vinařské podoblasti.


Šumivé víno Lahofer Neuburské 2022
Sekt Neuburské 2022 z Vinařství Lahofer je jakostní suché bílé šumivé víno brut vyrobené výhradně z odrůdy Neuburské ze Znojemské vinařské podoblasti na Moravě. Ročník 2022 nese obsah alkoholu 12,5 % a díky druhotnému kvašení v lahvi má jemné a bohaté perlení. V chuti i vůni se typicky projevuje svěžest a čistota odrůdového charakteru s náznaky oříškových tónů a krémové struktury, které dodávají sektu eleganci a komplexnost vhodnou jak k slavnostním přípitkům, tak k lehčím pokrmům. Výrazná ovocnost a suchý profil ho řadí mezi moderní moravská šumivá vína, která kombinují tradiční metody s precizní vinifikací.


 Koupíte na http://www.znovin.cz nebo na http://www.vinotrh.cz