Připravte pro rodinu nebo přátele netradiční menu, které překvapí kouřovým nádechem. Od předkrmu přes hlavní chod, dezert až po míchaný drink. S udicí pistolí Sage BSM600 dodáte svému kulinářskému umění nezaměnitelný rukopis.
Vaše tajná zbraň
I to nejlepší maso a zelenina se stanou po čase nudnými, pokud je budete připravovat stále stejným způsobem. Novou „chuť“ jim přitom můžete dodat jemným dýmovým aromatem. A i přesto, že to zní jako tip od zkušeného šéfkuchaře, zvládnete to s přehledem i doma. Pomocí udicí pistole Sage BSM The Smoking Gun, bez přidaného tepla, jen díky napájení z baterií rozpálíte štěpky z voňavého dřeva a vytvoříte voňavý aromatický kouř, který potěší i chuťové pohárky. Pokrmy můžete zaudit přímo na talíři, v hrnci, mixéru či šejkru. Stačí je vložit do zakryté misky či pekáče nebo přikrýt potravinovou fólií, případně jednotlivé ingredience umístit do obyčejného potravinového sáčku, kam pomocí krátké hadice zavedete kouř z pistole. Při výrobě kouře si můžete vybrat ze dvou rychlostí a také ze dvou druhů dřevěných štěpek – jabloně nebo ořechu. Jsou součástí balení a každá dávka vydrží na dvanáct udicích cyklů.
Aroma, které chutná
Kouř z udicí pistole Sage BSM600 můžete použít nejen k zauzení masa nebo ryb, ale také na sýry, ovoce i zeleninu. Díky kouři získá úplně novou chuť i obyčejná omáčka nebo máslo. Abyste dodali pokrmu kouřovou vůni a aroma, postačí vám zhruba jedna až tři minuty. Pro silnější kouřovou chuť proces zopakujte podle vašich preferencí. A jakou štěpku zvolit pro jednotlivé pokrmy? Piliny z jabloně jsou vhodné pro zakouření drůbeže, lovných ptáků a vepřového masa. Dodávají totiž mírně nasládlou, ale silně ovocnou kouřovou chuť. Oproti tomu piliny z ořechu mají výraznou příchuť, která připomíná slaninu. Právě z tohoto důvodu se hodí k většině druhů masa, především vepřového a hovězího. Zelenině zase dodávají silnou zemitou chuť. Do uzené chilli omáčky se například skvěle hodí štěpka z ořechu, pro přípravu uzeného rajčatového másla je zase lepší využít štěpku z jabloně. Pokud si netroufáte na vlastní experimenty, doporučujeme čerpat inspiraci z receptů značky Sage.
Kouřové umění
Myslíte si, že při hlavním chodu možnosti udicí pistole končí? Ani náhodou, tento skvělý nástroj nemusíte odkládat ani při přípravě dezertu – například zmrzliny. Ač by se zmrzlina mohla zdát jako ten poslední pokrm, který byste chtěli obohatit o kouřový nádech, opak je pravdou. Následujte tedy moderní gastronomické trendy a připravte pro své hosty například uzenou zmrzlinu s bourbonem a třešněmi. Je inspirovaná receptem šéfkuchaře Jordana Rootse z americké verze pořadu Masterchef a my jsme na její dochucení využili štěpku z jabloně. A na závěr ještě jeden tip, kterým svoji společnost rozhodně zaujmete – míchaný drink Sidecar. Kombinace koňaku, likéru Cointreau, citrónové šťávy, cukrového sirupu, rozdrceného černého pepře a kouře vás vynese na barmanský piedestal. Stačí vložit všechny ingredience do šejkru, do spalovací komory udicí pistole přidat štěpku a pepř, konec hubice zasunout do šejkru otvorem těsně nad hladinou a zakrýt. Zapněte udicí pistoli a počkejte, dokud šejkr nebude plný hustého kouře. Po vyndání jen opatrně promíchejte a můžete servírovat.