Většina rumu se vyrábí z melasy. Do základních surovin se přidává voda a kvasinky, břečka se nechá zkvasit. Některé palírny preferují volnou fermentaci, zatímco jiné používají speciální druhy kvasinek, aby koordinovali chuť nápoje a dobu kvašení. Rum se destiluje buďto v periodickém destilačním přístroji, což je častější, nebo v měděných kotlících. Po destilaci se musí rum nechat vyzrát, aby se snížil obsah alkoholu. Díky tropickému klimatu destilát zraje mnohem rychleji než je obvyklé u skotské whisky nebo koňaku. Po procesu zrání je rum namícháván, aby se získala jednotná chuť. Z bílého rumu se vyfiltrují stopy barvy, které destilát získal ze sudu. Naopak do tmavého rumu se může přidat karamel na zabarvení a dochucení.
Vlastnosti rumu jsou ovlivněny mimo jiné procesem destilace a fermentace. Na základě tohoto tvrzení rozlišujeme tyto typy rumů:
- Lehký Rum, také odkazoval se na jak světlo, stříbro, a bílý rum. Obecně, lehký rum má velmi malou příchuť až na obecnou sladkost, a slouží společně jako základna pro koktejly. Lehký rum být někdy filtrován po stárnutí odstranit jakoukoliv barvu.
- Zlatý Rum, také volal jantar rum, být médium-bodied rum který být obecně letitý. Rum moci získat jeho příchuť přes přidání koření a karamelu/barvu (variace často prodávala jak Okořeněný Rum), ale historicky získá jeho tmavější barvu od stárnutí v dřevěných sudech (typicky dub)
- Tmavý Rum, také známý jak černý rum, třídy jako stupeň tmavější než zlato rum. To je obecně letité déle, v silně spálených barelech. Tmavý rum má mnohem silnější příchuť než jedno světlo nebo zlato rum, a narážky na koření mohou být zachyceny, spolu se silnou melasou nebo podtextem karamelu. To je používáno poskytovat substanci v divných nápojích, stejně jako barva. Kromě použití v míchaných nápojích, tmavý rum je typ rum nejvíce obyčejně použitý ve vaření. To byl tento typ rum zvěčněný v písni ' staří černý Rum ' Newfoundland folkovou skupinou Great velké moře.
- Ochucený Rum: Někteří výrobcové začali prodávat rum který oni luhovali s chutěmi ovocí takový jak mango, oranžový,citrus, kokosový ořech a limke, který je citrus rum nalezený ve Švédsku. Tito poslouží, že ochutí podobně tropické nápoje, které obecně zahrnují méně než 40 % alkohol.
- Overproof Rum je rum který je hodně vyšší než standard 40 % alkohol. Většina z těchto rum medvěd větší než 75 %, ve faktu a přípravách 151 k 160 důkazu nastane obyčejně.
- Prémium Rum: Jak s jinými duchy srkání, takový jako Cognac a skotský, trh existuje pro prémii a výborný-duši prémie. Tito jsou obecně značky butiku, které prodávají velmi stárly a opatrně produkovaly rum. Oni mají více charakteru a příchuť než jejich “mísící se” protipóly, a být obecně konzumován bez přidání jiných přísad.
Havana Club Aňejo 7 Aňos
Barva: jantarově medová až mahagonová
Vůně: mohutné aroma sudového dřeva přechází do jemných tónů vanilky
Chuť: komplexní, intenzivní, suchá, mimořádně jemná a čistá
- Sedmiletý Havana Club je považován za jeden z nejušlechtilejších rumů na světě. Ideálně se kombinuje s nejlepšími doutníky, podává se ve sklence na koňak
Havana Club Máximo Extra Aňejo
Barva: zářivě jantarová
Vůně: bohaté aroma dubu a koře vyvážené svěžími nádechy broskve, hrušky a kokosu
Chuť: po dřevě, podtrhnuta vanilkou a čokoládou, neodolatelný, dlouhý pikantní závěr
- Havana Club Máximo Extra Aňejo vzniklo z myšlenky vytvořit rum, který nemá obdoby, smícháním nejlepších a nejstarších rumových zásob vytvořených generacemi maestros roneros se to zjevně podařilo. Na českém trhu je Havana Club Máximo Extra Aňejo k dostání od října roku 2006. Česká republika se tak stala jednou z devíti zemí, kde se tento výjimečný rum podává!
Santiago de Cuba Extra Añejo 20 y.o. (Limitovaná výroční série 2000-200)
je exklusivně balený výroční produkt. Oproti jedenáctiletému rumu téže značky je chuťově koňakovější, "zní" jakoby ve vyšších frekvencích. Chuť je méně plná, jemná, avšak lihově pikantnější než u Aňejo Superior. Cena tohoto rumu poroste každým rokem. Nyní se cena pohybuje kolem 1990,- Kč za lahev.
Mulata Solera 15 y.o.
Proces staření a míšení je založen na tzv. Solera metodě, míšení rumů s odlišným stářím. Metoda byla původně vyvinuta pro výrobu sherry, brandy a koňaku. Tato unikátní metoda zaručuje výjimečnou jemnost rumu. Rum Mulata Solera a je směsí jedinečných letitých rumů nejvyšší kvality, z nichž nejstarší je 15letý.
Varadero 3 y.o.
Jeden z nejlepších kubánských rumů. Tři klidného staření v sudech z amerického dubu, dává tomuto rumu jantarovou barvu, vůni po dřevu, vanilce a karamelu. Chutná sladce s čokoládovým tónem
Legendario Elixir 7 Aňos
Legendario Elixir se liší od všech tradičních kubánských rumů.Vyrábí se již od roku 1945 a při jeho výrobě je použit rum Aňejo,macerované rozinky,karamelový sirup a pramenitá voda.Má sladkou a velice hebkou chuť a na pozoru nechť se mají především dámy,neb dle mého názoru je to velice návyková dámská záležitost.Velice orginální rumová specialita, je vyroben z rumu aňejo, hrozinek a karamelového sirupu.
Tohle všechno můžete ochutnat v pražském baru http://www.casahavana.cz