Než otevřete krabici doutníků

front.post
front.public: 19. 11. 2020
time01

Pro vyznavače kvalitního, voňavého tabáčku  není větší rozkoše, než otvírat zakoupenou nebo darovanou krabici kubánských doutníků. Ještě je z nich cítit horké slunce a stopy na nich zanechaly i ruce lidí, kteří toto luxusuní zboží od začátku do konečné fáze vyrobili. 


Ještě před otevřením znalec krabici dobře prozkoumá. Doutníky jsou v ní většinou uloženy po padesáti kusech a na papíře, kterým je krabice přelepena je uvedeno mimo jiné složení tabáku, typ doutníku, datum výroby a firma. Znalec má jistotu, že se k němu dostalo jen to nejlepší zboží, které bylo před expedicí pečlivě překontrolováno.  



Do této konečné fáze doutníky dotvářejí dva největší mistři, míchač a balič. Jedná se o nejprestižnější tabákové profese, kteří za svou práci ručí. Míchač vybírá krycí listy a vytváří příslušnou tabákovou směs, která doutníkům dává barvu, chuť a aroma a balič ji pak zformuje do konečné podoby. Zabalený doutník se pak v dřevěné formě vloží do lisu, ve kterém se doutníky utahují a za tím účelem se v lisech ponechávají různě dlouhou dobu.   


Teprve pak se doutníky opatrně vyjmou, ale i tak musí ještě nějaký čas odpočívat. Po přesně určené době se konečně zabalí do krabic, které putují ke konečnému zákazníkovi. Tomu pak tyto long fillery, neboli nejkvalitnější, ručně vyráběné kubánské doutníky způsobí velké potěšení a rozkoš, ať už si je koupí sám, nebo je dostane jako drahý a vzácný dárek.


Foto © Depositphotos.com/Justek16