Nůž Cu Mai od Pavla Peremského: unikátní klenot mezi noži, který dokáže na lovu výborně posloužit

front.post
front.public: 17. 01. 2024
IMG-0200

Využili jsme možnost v praxi otestovat jeden z nejkrásnějších nožů, který se nám kdy dostal do rukou. Jak nůž od pana Peremského v testu dopadl? Je to jen pastva pro oko, nebo i šikovný parťák pro nás lovce?


Jako fanoušek a také sběratel nožů vyráběných českými a slovenskými nožíři jsem s radostí přijal nabídku Pavla Peremského z Folknářů v Děčíně na praktické vyzkoušení a také vyhodnocení jeho nože Cu Mai. Nůž mi dorazil domů v krásné elegantní dárkové kazetě, ve které byl bezpečně uložený v šedém molitanu. V kazetě samozřejmě nechyběl certifikát s popisem materiálů použitých na noži.


Když jsem nůž poprvé vybalil, doslova se mi rozzářili oči radostí nad tím, jak skvostně nůž vypadal. Nejen, že mě okamžitě zaujal neobvyklý tvar čepele a řešení ručky, ale především mě nadchla měděná kresba na bocích čepele. To je totiž něco, s čím se hned tak nesetkáte.



Fantastická měděná kresba a full tang konstrukce


Zpracování Cu Mai znamená, že se jedná o sendvičovou čepel, jejíž boky jsou řízeně vylepšené o měděnou kresbu. Tato kresba trochu připomíná vzor, který známe z damaškových ocelí, ale je mnohem výraznější. A Pavel Peremský je v Čechách jeden z mála nožířů (ne-li jediný), který technologii mědi (proto také v názvu Cu) zvládá řízeně. Tedy tak, aby vytvořila na bocích jeho nožů složitou, nebo řekněme bohatou kresbu. Výsledek vypadá fantasticky. Navíc je měď vizibilní i při pohledu na celou hranu full tang konstrukce.


A i to, že se jedná nůž s full tang konstrukcí (ocelová konstrukce, která plně prochází ručkou nože), zde byla výborná volba. Rozhodně jí dávám přednost před konstrukcí tzv. na trn. Pokud si totiž u full tang varianty na lovu zničíte ručku, respektive v tomto případě střenky, pořád máte možnost část oceli pod ručkou snadno obalit nějakým materiálem (látka, kůže apod.) a s nožem i v nouzových situacích nadále plnohodnotně pracovat. U „trnu“ máte smůlu a jediným řešením je usadit trn pod čepelí do nové ručky.


Sendvičová uhlíkovka s kávovým černěním


Ale zpět k našemu noži a konkrétně k jeho čepeli. Jak jádro, tak boky tzv. sendviče jsou vykované z nástrojové uhlíkovky s označením ČSN 1.2842. Jedná se o kvalitní houževnatou ocel, která se i při zakalení na v našem případě 60 HRC bude dobře brousit. Navíc ale udrží solidně dlouho ostří, jak jsme si při práci s nožem ověřili. Na druhou stranu není tato ocel odolná vůči korozi, takže je obecně vzato třeba o ni pečovat. Nůž po práci se zvěřinou dobře otřít od barvy, vlhkosti a čas od času čepel přetřít vhodným olejem.


Náš testovaný nůž, který má mimochodem boky čepele chemicky leptané a navíc černěné v kávě, má celou čepel navíc ošetřenou kvalitní karnaubským voskem. Tím je minimálně dočasně čepel ošetřená proti korozi (a dokonce i měděnce), ale nesmíte při používání tohoto nože zapomínat na to, že fazetka čepele je holá. Takže alespoň tu udržet proti korozi musíte sami.   


Poslouží i jako zárazák


Čepel s celkovou délkou 13 cm (dokáže tedy posloužit i jako zárazák) má klínový výbrus a tloušťka čepele na hřbetu je rovných 5 mm. Z toho je evidentní, že tenhle nůž vydrží i hrubší práci, což je žádoucí například pro rozlomení zámku střeleného kusu.


Byť věřím, že tento běžný úkon by nůž od pana Peremského zvládl, musím se vám na rovinu přiznat, že jsem s ním tuto zkoušku, kterou jinak běžně dělám, tentokrát nepodstoupil. Ano, prostě mi bylo tohoto nádherného nože líto a nechtěl jsem ho trápit, abych nepoškodil výše zmíněné ošetření boků čepele. Jinak jsem ovšem nůž potrápil všemi možnými a řekněme běžnými způsoby, ale k tomu se ještě dostaneme.


Bezpečná čepel, která zvládá i jemné řezy


V rámci čepele musím ještě pochválit, jak kvalitně mi dorazil nůž nabroušený, protože s tím se nesetkávám úplně běžně. Při práci s nožem mě bavila výška čepele (v nejvyšším bodě 4,2 cm), ale také forma její spodní části, která výborně funguje jako záštita. Tím pádem jsem neměl strach ani z výrazně silových řezů. Zajímavý je tvar hřbetu čepele, kdy je hrana pozvolna zkosená od ručky směrem ke špici zkosená, před kterou se zase jemně zvedá.  


S nožem se mi tak výborně pracovalo jak při otevírání střelených kusů, tak při jejich stahování. A to i v případě prasat, jejichž škára často vyžaduje razantnější průřez. Nůž výborně zvládal nejen silově náročnější řezy, ale také řezy jemné a řekl bych citlivé. A není to dáno jen tvarem a kvalitou čepele a samotného ostří, ale i řešením ručky tohoto nože Cu Mai. 


Střenky z 10 000 let starého dubu


Ovšem ručka je v tomto případě další extra kapitola, u které především po testování nože musím pět chválu. Ručka má délku 10,3 cm (tzn. délka celého nože je sympatických 23,3 cm) je jakoby stvořená přesně pro moji ruku, a přitom by zvládla pojmout ještě o kousek větší tlapu. Výška ručky je na středu 3,2 cm a na konci 3,8 cm. Má vynikající tvarování a s tímto nožem se tak dá bez přehánění pohodlně pracovat i celé hodiny v kuse. Už dlouho mi ručka žádného nože tak dokonale nepadla do ruky. A to nijak nepřeháním. Navíc jsem při práci cítil, jak mám nůž perfektně pod kontrolou. Na jedné straně ručky mě limituje spodek čepele a na druhé zase koncová „hruška“ ručka. Paráda! Na ručce nikde nic netlačí, nepřebývá, ani nechybí a do toho je materiál střenek v dlani i na prstech příjemný.


Tipnete si, o jaký materiál se na střenkách jedná? Troufnu si tvrdit, že to neuhodnete. Rozhodně ne detailní charakteristice. Tak vězte, že ono tmavé dřevo je stabilizovaný bahenní dub z Běloruska s definovaným stářím stromu 10 000 let. Nad ním sedí ona světlá parohovina v tomto případě z jelena (nebo chcete-li správně jelence) běloocasého z Jižní Karolíny. Tento materiál našemu nožíři dodává jeho kamarád, lovec a především jho stálý odběratel nožů z USA. Oba nýty na ručce jsou nerezové a jejich jednoduchost krásným střenkám vysloveně sluší svojí decentností.


Pro práci se zvěřinou perfektní


I při psaní tohoto článku si občas vezmu nůž Cu Mai občas do ruky a kochám se nejen jeho krásou, ale také jeho funkčními atributy a přímo dokonalým zpracováním. A to je pro nože pana Peremského doslova typické. Není to první nůž, který z jeho výroby hodnotím.


S tímto nožem jsme nejen rozhazovali střelenou dančí a srnčí zvěř, ale také celkem tři prasata. Také jsem ho testoval při krájení masa, zeleniny, ale i v rámci přípravy větví na oheň, a to včetně výroby chlupatých dřívek na podpal. Ač bych chtěl noži odhalit nějaké nedostatky, tak v tomto ohledu prostě nemám tzv. kde brát. Tenhle nůž je prakticky dokonalý. Vyvážený je výborně – na horní části parohoviny v ručce, není příliš těžký ani přes robustnost čepele (váží 255 gramů) a v ruce sedí opravdu skvěle. Tvar čepele, její délka, zpracování i design – to vše je zvládnuté na výbornou.


Bytelné a krásné pouzdro z masivní hověziny


A co pouzdro, ptáte se? Odpovídá kvalitám nože? Tak to bez diskuze. Máme tu poctivý kus hověziny zpracovaný tak, abyste se nemuseli bát do něj nůž zastrčit i řekněme méně opatrně, co mám rád. Barevnost, stehy a dokonce i bezpečnostní spona- to vše je tu zvládnuté perfektně a navíc vysoce pohledně. Nůž v pouzdru sedí přesně, snad jen poutko na opasek by mohlo být o pár milimetrů vyšší, aby do něj sedl i jeden z mých vysokých kožených opasků, který rád do lesa nosím. Na zadní straně pouzdra se mi líbí značka nožíře (najdeme ji i na čepeli), kterou v případě Pavla Peremského tvoří jeho podpis.    


Tenhle nůž je skutečný skvost, který navíc v praxi báječně funguje a právě pro nás lovce je jako dělaný. Pokud si jej pořídíte, pak počítejte s tím, že jej budete kamarádům muset často ukazovat. Prostě si to budou přát. Až tak výjimečně nůž na pohled v reálu působí.


Vysoká cena, kterou si Cu Mai zaslouží


A když jsem se ještě jednou důkladně zamyslel nad jeho nedostatky, tak závěrem musím konstatovat, že jsem mu přeci jen alespoň dva našel. Zaprvé – tenhle nůž je tak krásný, že vám bude líto s ním dělat některé řezové „prasárny“, které byste si s obyčejným nožem klidně dovolili. Jako v mém případě rozlomení zámku. Druhý jeho nedostatek, který mu ale nemůžu v zásadě vyčítat, je jeho cena. Cu Mai od pana Peremského vyjde na 19 000 korun. A to je cena, kterou ne každý myslivec bude ochoten za nůž (byť prakticky dokonalý a vysoce neobvyklý) vynaložit.


V každém případě jsem s ním byl po celou dobu testování na výsost spokojený a mohu vám jej vřele doporučit. Je to přesně ten nůž, který vám bude dělat radost ze všech úhlů pohledu a v jehož případě budete nadšení, že vám bude dělat parťáka po celý život. Pokud si budete chtít nechat řesně tento, anebo i jiný kvalitní nůž nechat od Pavla Peremského vyrobit, jeho práci včetně kontaktů najdete na jeho webu  Peremskyknives.cz, anebo mu rovnou napište na mail peremskyknives@gmail.com. Určitě se vám bude tento mistr mezi českými nožíři rád a ochotně věnovat.


 


Nůž Cu Mai od Pavla Peremského přehledně:
Materiál čepele: nástrojová ocel ČSN 1.2842 (boky i jádro) + měď na bocích
Úprava čepele: chemicky leptaná + černěná v kávě
Délka nože: 23,3 cm
Délka čepele: 13 cm
Délka ručky: 10,3 cm
Výška čepele: 4,2 cm
Tloušťka čepele: 5 mm
Ošetření čepele: karnaubský vosk
Tvrdost jádra čepele: 60 HRC
Materiál střenky: bahenní dub z Běloruska – stáří 10 000 let, dále paroží z jelena běloocasého z Jižní Karolíny, ručka ošetřena motorovým olejem 
Výška ručky: u čepele 2,3 cm, konec 3,8 cm, střed 3,2 cm
Tloušťka ručky: u čepele 2,2 cm, střed 2,7 cm, konec 3,1 cm
Váha bez pouzdra: 255 g
Váha s pouzdrem: 370 g
Cena: 19 000 Kč


Kontakt na nožíře: Peremskyknives.cz, peremskyknives@gmail.com