Její šéfkuchař Massimo Bottura se narodil se třicátého září 1962 právě v Modeně. Už od dětství měl vlastně jasno o svém budoucím povolání, motal se v kuchyni a nahlížel při vaření pod ruce své maminky, tet a babičky, což není jistě typická klukovská zábava. Nejprve ovšem vystudoval práva a teprve pak se vyučil kuchařem, což je opět trochu nezvyklá cesta k cíli, která se mu dnes ovšem velmi hodí.
Tajemství vynikající kuchyně tkví asi v kombinaci klasické italské kuchyně s poznatky z francouzské gastronomie. Restaurace Osteria Francescana byla otevřena v roce 1995 a k dnešnímu dni má na kontě tři michelinské hvězdy. Tu poslední získala před dvěma roky. V současné době je Massimo Bottura považován za klasika italské kuchyně, neboť zřejmě vychází z toho, že aby se stal člověk vynikajícím kuchařem potřebuje k tomu trpělivost, odvahu a fantazii a té má, jak se zdá, dost. V jeho kuchyni se snoubí běžný styl, do kterého přidává dost avantgardního kuchařského umění. On sám však dodává, že jeho tradiční kuchyně je vidět i cítit na deset mil daleko. Je zajímavé, že inspiraci ke svým nezamenitelným receptům nachází v umění - například v hudbě či všeobecné kultuře.
V kuchařské knize Massima Bottury najdeme jen asi padesát receptů, které sám vymyslel a vyzkoušel. K tomu je tam několik rad, jak nedělat chyby při přípravě různých jídel. Dá se říct, že Osteria Francescana vytvořila moderní styl jak pro zastánce tradic, tak i pro inovátory, který Massimo Bottura dovedl k dokonalosti a dokázal, že ať už zastáváme jakýkoliv styl, dá se najít zlatá střední cesta, mimochodem velmi úspěšná.
Co se týká jídla, je velmi těžké Italy nějakým způsobem ohromit. Odborníci považují styl Bottury za zábavný, ale i výstřední. Ovšem na druhé straně vždycky zdůrazní, že v restauraci Osteria Fracescana je pravidlem, že jídla kromě výborné chuti mají i dokonalé provedení a vzhled. Menu je rozděleno na tři části. Ta první je tzv. tradiční z regionu Emilia-Romagna. Pak následuje tzv. klasika a nakonec už zmíněná výstřednost, která je například vyvedená formou ne úplně běžného servírování. Osteria Francescana má na to, že se jedná o horkokrevné Italy, velmi střídmý interiér. Vše je zde laděno do bílé a hnědé barvy, která navozuje pocit elegance a pohody. Vynikající jídlo je pak onou pověstnou třešničkou na dortu.