Léto je v plném proudu, a tak se nabízí jedinečná příležitost pohostit své přátele a rodinu něčím neobvyklým, jako je pivní granita. Vychutnejte si horké letní dny s příjemným osvěžením v podobě netypického dezertu, který snadno připravíte!
Moučníky a lehké dezerty s kapkou alkoholu mají šmrnc. „Alkohol totiž dodá dezertu neotřelou chuť a aroma. Podle charakteru dezertu volíme ten správný druh alkoholu. Pálenky dodají lehce štiplavou chuť, jemnou až nahořklou vykouzlíme pomocí piv a koňaků. Víno zlehčí celý dojem moučníku,“ vysvětluje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts. „Na kvalitním alkoholu se vyplatí nešetřit. Levné náhražky mohou recept zkazit,“ dodává.
Destiláty se typicky přidávají do moučníků, krémů, i hlavních jídel. Třeba samotné flambování by bez přítomnosti alkoholu nebylo možné. Měli bychom mít na paměti, že pokud se pokrm tepelně neupravuje, alkohol zůstane přítomen. Dezert s alkoholem může být jistou formou digestivu. Tedy alkoholického nápoje, který slouží dobrém trávení a pocitu po jídle. Pokud máte chuť na originální zpestření letní kuchyně, pochutnejte si na pivní granitě od Lukáše Langa z Orea Hotels & Resorts.
Pivní granita
Suroviny: 4 porce
- 500 ml černého piva
- 250 ml vody
- 120 g medu
- 100 g cukru
- 3 ks badyánu
Postup:
Do hrnce nasypeme cukr, zahřejeme a pomalu uděláme světlý karamel. Zalijeme černým pivem a vodou. Přidáme med a badyán. Pomalu svaříme na 2/3 původního objemu, vycedíme na pekáč a dáme do mrazáku. Přibližně každou ½ hodinu promícháme a následně škrábeme vidličkou, aby se nám z hmoty nestala tvrdá, zmrzlá placka, ale aby to byla krásná nadýchaná směs. Naškrábanou granitu podáváme ve vymrzlé sklenici na koktejl, ozdobenou mátou.
Granita je původně italský druh sorbertu, který se dá jednoduše připravit u vás doma. Pravou granitu poznáte tak, že má krystalkovou texturu. I na samotné Sicílii je v každém městě trochu jiná.