Pivo z Údolí Zlatého potoka

front.post
front.public: 13. 09. 2015
t01 – obnovený – obnovený – obnovený – obnovený
Ve Staropramenu nyní probíhají finální přípravy pro třetí celorepublikovou oslavu českého národního nápoje. Pro Dny českého piva, které pořádá Český svaz pivovarů a sladoven od 27. září do 3. října, na Smíchově uvařili extra várku nepasterizované dvanáctky, pro kterou si sládci vymysleli novou recepturu a vybrali pro ni speciální chmel z žatecké oblasti Údolí Zlatého potoka, který je mnohými považován za jeden z nejlepších na světě. Koncem září se tak mohou návštěvníci vybraných hospod se Staropramenem těšit na další pivní lahůdku.

 

Letošní oslavy Dnů českého piva jsou poprvé týdenní a ponesou se ve znamení chmele, jakožto jedné ze tří základních surovin při vaření piva. Chmel dává pivu hořkost a chmelové aroma.

 

Pro Staropramen je typické čtyřnásobné chmelení. V tomto případě však smíchovští sládci použili chmelení dokonce pětinásobné. Pro letošní oslavy připravili novou recepturu se žateckým poloraným červeňákem z Údolí Zlatého potoka.  “Jde o mikroregion v nejprestižnější chmelařské oblasti světa, kde se chmel pěstuje vice než tři sta let. Odrůda dostala jméno po načervenalé půdě obsahující sloučeniny železa. Díky tomu, že se nachází ve srážkovém stínu Krušných hor, je zde velmi vhodné klima pro pěstování chmele s výjimečnými vlastnostmi,” říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen, a pokračuje: “Díky tomuto specifickému chmelu je pivo krásně aromatické. Převládá příjemné chmelové aroma a lehce ovocná vůně.“

 

 

Speciální svatováclavská várka Staropramenu se do hospod dostane jen několik dnů před nedělí 27. zářím, prvním dnem týdenních svátků piva. Důvodem je snaha o to, aby bylo tento nepasterizovaný ležák co nejvíce čerstvý, což je vlastnost pro dobré pivo zásadní. Již nyní však na hospodách začala kampaň, která na toto pivo a svátek upozorňuje.

 

Kromě limitované várky Staropramen nepasterizované 12 uvařené se žateckého poloraného červeňáku z Údolí Zlatého potoka připravují smíchovští pro své fanoušky i další program. Více informací k nim zveřejní v týdnu před akcí.

 

Cílem Dnů českého piva je připomenout českou pivovarskou tradici, posílit hrdost k našemu národnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě přímo v hospodách a restauracích, které tvoří základ české pivní kultury. Tradici tohoto pivního svátku založil Český svaz pivovarů a sladoven v roce 2013. V prvních dvou letech Dnem českého piva vyhlásili pivovarníci 27. září, předvečer svátku nejvýznamnějšího českého patrona sv. Václava. Ten je zároveň i patronem sládků a pivovarníků. Letos poprvé se svátek bude konat celý týden.