Horský chmel dozrává v Jeseníkách každoročně na přelomu srpna a září a jeho první sklizeň je vždy malou oslavou. Pivovar Holba letos zahájil sklizeň začátkem září a právě v těchto dnech již pomalu dodává říz první várce jedinečného piva Holba Keprník. Tento ležák se dostane k milovníkům výjimečných piv v druhé polovině října.
Konec prázdnin a začátek podzimu se v Jeseníkách v posledních letech nese ve slavnostním duchu sklizně a zpracování horského chmele pro gurmánskou záležitost pojmenovanou po jednom z vrcholků Jeseníků – Holbu Keprník. Zaměstnanci včetně samotného ředitele pivovaru se vydávají do vytipovaných míst jesenických hor, aby ručně očesali divoký horský chmel pro unikátní horský ležák, který letos slaví své pomyslné třetí narozeniny. Stejně jako v předešlých letech se ani letošní říjen neobejde bez slavnostního křtu, během kterého bude naražen první sud z nové várky.
„Divoký horský chmel je tak unikátní surovina, že u jeho sklizně zkrátka chci být. Ne snad proto, že bych nevěřil našim lidem, ale je to tradice a zároveň radost vidět celou cestu horského chmele ze svahů Jeseníků až do jiskrného čerstvě načepovaného piva. Jsem pyšný na to, že se nám tím daří Holbě Keprník vtisknout duši zdejších hor. Až v druhé polovině října narazíme první letošní sud, budu mít radost ještě větší,“ popisuje své dojmy Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba.
Barvy a vůně Jeseníků ve sklenici zlatavého moku
Právě divoký horský chmel, rostoucí pouze v několika málo oblastech, je výjimečnou surovinou, která dodává Keprníku divokou duši tamní přírody. Významnou roli hraje i slad z podhorských ječmenů a pramenitá voda z vlastního vrtu v Hanušovicích, podhůří Jeseníků. Podpis ryzí přírody je čitelný v jeho bohaté hořkosti i osobité vůni, díky čemuž se tento chlebnatý ležák těší pozornosti nejen milovníků piva, ale i odborných porot pivních soutěží. Keprníku dodává určitou exkluzivitu i jeho omezená produkce. Jelikož je jeho výroba závislá na úrodě horského chmele, který je poměrně vzácnou surovinou, nikdy nepůjde o masovou záležitost. Roční produkce se pohybuje v několika tisících hektolitrech a točí se pouze ve vybraných hospodách a restauracích. Pivní nadšenci mohli zaznamenat i limitovanou edici pětilitrových ručně stáčených soudků, která se čas od času objeví při mimořádné příležitosti.
Základy tohoto jedinečného piva položili v roce 2018 sládek Luděk Reichl spolu s oblíbeným hercem a režisérem Miroslavem Krobotem, který se stal zároveň jeho patronem. Nejen oni dva, ale i příroda, vložili do nového piva to nejlepší a vznikl skutečný unikát představující ryzí pivo z hor. Pomyslné žezlo následně převzala současná patronka Holby Keprník, herečka Lucie Polišenská, kterou jakožto šumperskou rodačku pojí s hanušovickým pivovarem láska k Jeseníkům.