Portobello burger je stále v kurzu! Připravit si ho můžete hned v několika verzích. Pro vegetariány pouze s grilovaným kloboučkem portobello žampionu. V bezlepkové verzi, pro milovníky low carb nebo paleo stravy s portobello žampiony místo housky.
A právě tuto variantu jsme zvolili my. Ochutnat ji však doporučujeme naprosto každému. Skvěle šťavnaté a chutné portobello v kombinaci s plackou z mletého hovězího masa je totiž úžasné.
S přípravou nám pomohl chytrý gril se sondou Sage BGR840. Gril je z naprosté většiny vyrobený z prvotřídní nerezové oceli, která umožňuje snadnou údržbu. Ovládá se pomocí dvojice otočných přepínačů, tlačítek a přehledného podsvíceného LCD displeje, který informuje o všech důležitých parametrech. Gril pracuje s příkonem 2 400 W. Grilovací desky o rozměrech 34 × 26 cm umožňují připravovat i více porcí masa nebo právě kombinaci masa a portobello žampionů najednou. Specialitou tohoto modelu je integrovaná teplotní sonda, kterou můžete využít k docílení perfektně propečené placky z hovězího masa. Po zabodnutí do připravované placky bude gril monitorovat její teplotu a míru propečení, takže připraví maso přesně podle vašich představ.
- počet – 4 ks
- náročnost – jednoduché
- doba přípravy – cca 0,5 hodiny
Burger
- 8 velkých portobello žampionů
- cca 400 g mletého hovězího (4 ks)
- sůl
- pepř
- 2 ks velkých rajčat
- vanička mix zeleninového salátu
- 1 velká červená cibule
- 2 lžíce sezamových semínek
Dip
- 150 g zakysané smetany
- hrst nasekané pažitky
- sůl
Postup přípravy na portobello burger
Nejprve si připravte dip a veškerou zeleninu na burger.
Zakysanou smetanu smíchejte s nasekanou pažitkou a špetkou soli. Důkladně promíchejte a dejte odležet do lednice.
Rajčata a červenou cibuli si očistěte a nakrájejte na tenká kolečka.
Rozehřejte si kontaktní gril SAGE THE SMART GRILL™ na 200 °C. Teplotu nastavíte kruhovým ovladačem PLATE TEMP.
Výšku plotýnek nastavte na LOCK a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
Mezitím, co se gril rozehřívá, si připravte žampiony a maso. Žampiony zbavte nožiček a osolte je z obou stran. Maso si rozdělte na čtyři díly a vytvarujte si placky. Osolte a opepřete je z každé strany.
Jakmile je gril rozehřátý, vložte připravené maso a žampiony. Aby bylo vše co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky na stupni OPEN.
Burgery grilujte přibližně –tři až čtyři minuty z každé strany. Až bude maso hotové, dejte jej odpočívat a žampiony grilujte ještě další dvě minuty.
V momentě, kdy jsou žampiony opečené, můžete začít s kompletací burgeru.
Na vnitřní stranu klobouku žampionu dejte menší hrst zeleného salátu, poté pár koleček rajčete, na maso zhruba jednu velkou lžíci připraveného dipu, znovu salát, kolečka červené cibule a klobouk žampionu.
Na závěr vrchní část žampionu posypte sezamovými semínky a celý burger zpevněte párátkem.