Prvorepublikové menu v Babiččině zahradě

front.post
front.public: 20. 07. 2013
time01
V Česku existuje kolem 36 tisíc gastronomických zařízení. Jen málokterá jsou schopna zároveň uspokojit požadavky mladých párů, rodin s dětmi nebo vytížených manažerů. Právě taková restaurace se otevírá v Průhonicích u Prahy.

Babiččina zahrada nabízí na 3500 metrech čtverečních místo pro gastronomické zážitky, relaxaci, obchodní jednání, svatby, promoce a další oslavy.„Kompletní revitalizací prošla zahrada – se samostatnou otevřenou kuchyní, kde je přípravna masa a cukrárna. Na zahradě bude k dispozici šest menších altánů s příjemným posezením. Dominantou je altán o rozměrech 120 metrů čtverečních s kapacitou až 80 lidí. Nechybí ani vlastní bylinková zahrada, na které zahradníci pro kuchaře pěstují přes 30 druhů bylinek,“ popsal projekt Yurij Kolesnik, majitel restaurace Babiččina zahrada.

Během půl roku došlo ke kompletní rekonstrukci bývalého hotelu, ve kterém v přízemí vznikla restaurace pro 80 lidí, sál pro konference či svatby a druhá otevřená kuchyně vybavená nejmodernějšími spotřebiči. Kuchaři zde například vaří na pánvi za půl milionu korun. V prvním patře je pak sedm útulných dvoulůžkových pokojů a místo pro aromaterapie, masáže a odpočinek.

„Je pro nás důležité vytvořit místo, kde se lidé nejen dobře najedí, ale načerpají novou energii a mohou se zregenerovat. Profesionální terapeutky budou v prvním patře návštěvníkům poskytovat například aromaterapie, polynéské a ajurvédské terapie nebo fyzioterapie. Chybět nebudou lymfatické masáže, havajské masáže, cvičení jógy nebo prostor pro meditaci. Několikrát do roka budeme také organizovat setkání se světovými terapeuty,“ dodal Yurij Kolesnik.

Vymýšlení konceptu trvalo déle než realizace samotné stavby. „Rozhodli jsme se pro poctivou prvorepublikovou babiččinu kuchyni, ve které nechybějí lahůdky, jako jsou račí ocásky, pečené sladkovodní ryby nebo rolády z perličky či jehněčího. Na kachlových kamnech, která stojí přímo v restauraci, budeme vařit polévky, denní nabídku, v peci péct kachny, domácí buchty a ty budeme rozdávat dětským hostům. Chybět nebude výběr domácích chlebů s kváskem, uzené speciality ani domácí limonády,“ popsal Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Bez kvalitních surovin nelze provozovat úspěšnou restauraci. „V dobrém podniku by hosté rozhodně neměli v jídle najít potravinové náhražky. Dodavatele jsme pečlivě vybírali mezi českými a zahraničními farmáři. Raky a kachní játra dovážíme například z Francie, jablečná prasátka z Německa. Domácí těstoviny, knedlíky nebo bramborové krokety samozřejmě připravujeme čerstvé,“ řekl Radek David.