Kuba je pro nás stále zemí více méně neznámou a většina informací je nová. Třeba to, že na Kubě patří káva k nejoblíbenějším nápojům, ale i to, že tato káva se tou naší nedá srovnat. Proč tomu tak je?
Samozřejmě se může stát, že narazíte i na kávu českého hospodského typu. To se ale stane jen výjimečně. Pokud jste ovšem pozváni k někomu do domácnosti máte jistotu, že podávaná káva bude výborná.
Kubánci totiž kupují kávu zelenou, neupraženou a praží a melou si ji doma. Máte tedy jistotu, že ochutnáte to, co dosud nikdy, čerstvě upraženou a umletou kávu, servírovanou v malých šálcích typu picolo. Kubánci totiž vyznávají heslo "káva podávaná v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství". Začínají a končí s ní kterýkoliv den, nikdo neví, kolik jí za den vypijí a není známo, že by po ní neusnuli.
Je vždy velice silná, velice sladká a velice lahodná, ony nakyslé nebo natrpklé příchuti, které známe v Česka jí zcela chybí. Podle kubánských pravidel se totiž káva musí připravit hned po upražení a umletí. Pokud ochutnáte kávu v kubánské domácnosti, věřte, že ta česká už vám chutnat nebude.
Nejjednodušší je sice nechat si kávu připravit ve svém ubytovacím zařízení nebo v hotelu, ale s tou domácí se to nedá srovnat, i když i tady hodně přesahuje český standard. Ovšem pokud její chuti propadnete a koupíte si balíček kubánské kávy s sebou domů, budete udiveni, kam se ta lahodná chuť a vůně poděla. Že by to bylo nejen kávou, ale vodou?....rukama?....sluníčkem?....atmosférou? Každopádně už víme, že na Kubě jsou excelentní nejen doutníky. Když k nim dostaneme ještě domácí kávu....mňam!