Restaurace a patisserie v gurmánském paláci

front.post
front.public: 22. 08. 2014
time01
Chcete si v centru Prahy pochutnat na domácích pokrmech české nebo zahraniční kuchyně? Zavítejte do stylové restaurace v horním patře gurmánského paláce Julius Meinl, kde na vás ve stálé nabídce čeká klasický vídeňský řízek, dušené hovězí žebírko s telecí roštěnou a svíčkovou nebo grilovaná panenka z přeštického prasátka.

 

Omáčky se v restauraci připravují tak, jak tomu bývalo v tradičních rodinách, tedy i tři dny, vývar se tu vaří řadu hodin. Vše poctivě, jako doma. Profesionální tým pod vedením zkušeného šéfkuchaře Jana Schánila tu denně připravuje z čerstvých surovin originální pokrmy bez jakýchkoliv náhražek.

Každý měsíc vás čeká jiná nabídka podle toho, co je právě v sezoně. Masa i zelenina se sem dodávají z celého světa, nezapomíná se ale ani na pěstitele a chovatele.

 

Den v restauraci gurmánského paláce nezačíná až obědem. Dá se tu také posnídat, třeba uzeného lososa s okurkovým carpacciem nebo pečená foie gras s ovocem marinovaným v brandy. Zastavit se můžete i na dopolední kávu. Na výběr máte bezpočet druhů, od klasického espressa až po kávu Marie Terezie, kávu Greco nebo Fiaker.

Co by to ale bylo za kávu bez zákusku? Ochutnejte alespoň jeden z těch, které v patisserii gurmánského paláce denně připravuje šéfcukrář Pavel Juraška, který v minulosti působil v pražském hotelu Hilton pod vedením Gordona Ramsaye nebo ve francouzské restauraci La Gare.

 

Cukrářský tým pod jeho vedením v gurmánském paláci denně z prvotřídních surovin chystá desítky zákusků, pralinek nebo makronek. Profesionálové si vše připravují ručně, ze surovin dovezených zejména z Francie. Využívá se tu třeba belgická čokoláda Callebaut či mandlová mouka. Ručně se zde vyrábí až šedesát druhů dortů, jejichž nabídka se průběžně obměňuje. Vyzkoušet můžete třeba dort s čokoládovými lanýži s likérem Grand Marnier, Schwarzwaldský dort nebo dort Carataivo. Šéfcukrář Pavel Juraška doporučuje zdejší specialitu, odpalované větrníky s vynikajícími náplněmi, třeba čokoládové s pařížským krémem či malinové se žloutkovou šlehačkou.

Chcete-li si dopřát jen něco malého, určitě zkuste některý ze čtyřiceti druhů pralinek z lahodné belgické čokolády Callebaut. Nebo možná makronku? Na výběr máte z pomerančových, borůvkových, makových nebo ostružinových, ale také z neobvyklých příchutí, jako je mátová, fíková nebo pivní.

 

Zajímavostí místní patisserie je také to, že vzory na čokoládové bonbony s různými náplněmi se otiskují přes transferovou folii, a tak kromě příchutí – mezi jinými pistácie, lískových oříšků, kokosu nebo máty –vynikají bonbony i originálním potiskem.

Velkou inspirací pro Meinlovu patisserii je francouzská nebo rakouská výroba. Na své si tu přijdou milovníci rakouských dortů typu sachr, které jsou v místní nabídce hned ve třech variacích: jako dort Millenium, klasický sachr s marmeládou a sachr s čokoládou likérem. Rakouskou tradici drží také vídeňské čokoládové kostky nebo Vídeňský dort.

 

Všechny lahůdky z patisserie si můžete buď zakoupit domů, nebo si je dát hned v místní restauraci. Tam vám ostatně uvaří zcelapodle vaší momentální chuti. Cokoliv, co si ze zhruba 13 000 surovin v gurmánském paláci vyberete, si totiž můžete nechat na místě zpracovat. Tak si můžete dopřát v poledne třeba rybu, která byla teprve v noci vylovena z moře.

Chcete-li některou z gurmánských lahůdek věnovat jako dárek, u Julia Meinla vám ji dárkově zabalí.