Benátky jsou jedním z nejkrásnějších a nejromantičtějších měst světa. Když pomineme období, kdy se chodníky potopí pod úroveň kanálu je vlastně jedno, kdy město navštívíte. Po romantické plavbě taxikem po kanálu vystoupíte přímo do recepce luxusního hotelu, který je provoněn, jak jinak než pověstnými italskými laskominami.
Italskou gastronomii charakterizují ji zejména těstoviny, sýry a pizza. Všechny tyto tři základní pilíře italské kuchyně se dají připravit na stovky způsobů a málokdy mezi nimi najdeme nějaký, který by nám nechutnal. Kuchyně se vyznačuje pestrostí, nenáročností přípravy, rozmanitostí použitých ingrediencí a hlavně tím, že odpovídá současným nejnovějším trendům zdravé výživy. Používá se v ní hodně zeleniny a také světový hit zdravé výživy – olivy a olivový olej, který slouží jak pro přípravu teplých pokrmů, tak je i nezbytnou součástí stravy připravené zastudena, takže neztrácí své cenné látky. V italské kuchyni zaujímá významné místo i další zdravý elixír - česnek.
Z těstovin jsou asi neznámější špagety, které jsou velmi oblíbené i u nás. Připravují se jednoduše a lze je konzumovat s různými omáčkami, zeleninou, směsí s mletým masem, rybami, posypané různými druhy sýrů.. Vidět ovšem italský obchod s těstovinami je zážitek sám o sobě, neboť Italové jich doma i průmyslově dokáží vyrobit nepřeberné množství a jsou tak krásné a zajímavé, že máme chuť je spíše použít na ozdobu než k jídlu. A i když na nás dělají dojem kalorického jídla, opak je pravdou. Možná to dělá i způsob přípravy, protože se k nim přidává obrovské množství zeleniny, zejména rajčata a papriky, které se podávají syrové, pečené, grilované, marinované i nakládané. Cítíme vůni bylinek – oregana nebo bazalky. Také italské sýry, které se používají často na posypání hotových pokrmů nebo do salátů si k nám rychle našly cestu, i když u nás nejsou právě levné. Všichni znají parmezán, mozarrelu nebo gorgonzolu.
Další známou italskou specialitou, kterou dostanete i u nás na každém rohu, ale ne vždy v klasické italské kvalitě, je pizza. Slaný koláč z tenkého, jednoduchého těsta, na který můžete dát prakticky cokoliv, se u nás stal synonymem pro rychlé občerstvení, ale i pro příjemné posezení s příteli. Jeho dělení vytváří pocit pospolitosti a vzhled bývá estetickým zážitkem. Italové ale rozhodně nejsou vegetariáni, umějí výborně připravit maso a jejich sušené klobásy a šunka Prosciuto se kupují jen ve specializovaných a drahých prodejnách. Jsou ale také mistři v přípravě ryb a mořských živočichů a také sladkostí. Kdo by neznal italskou zmrzlinu, která byla hledaným fenoménem už před mnoha lety a také capucino – kávu, která je spíše uměleckým dílem. Proslulá jsou také italská vína. Když se na italskou kuchyni podíváme s odstupem, zjistíme, že Italové mají opravdu tendenci nejen dobře a zdravě vařit, ale také pokrmy krásně zdobit a servírovat.