Otestovali jsme kvalitní vyzrálou skotskou whisky z ostrova Arran, podle kterého také nese whisky svůj název. Čím nás desetiletá whisky okouzlila a co se skrývá za její výrobou?
Palírna Arran vznikla před třiceti lety na stejnojmenném ostrově Arran ležícím v zálivu Firth of Clyde přibližně 50 km západně od města Glasgow. Arran je sedmý největší skotský ostrov (dlouhý 32 km) patřící do hrabství Severní Ayrshire, na jehož severním cípu se nachází vesnice Lochranza. A právě zde najdeme palírnu Arran.
Voda čištěná vodopády a vyhlášené mikroklima ostrova
Lochranza leží v maličkém zálivu a shlíží na romantickou zříceninu hradu Lochranza Castle. Co je ale mnohem důležitější, tak do tohoto zálivu přitéká říčka z horského jezera Loch na Davie, jejíž voda se cestou přirozeně čistí v rámci šesti vodopádů. A právě tato voda, která je údajně vůbec nejčistší ve Skotsku, slouží k výrobě známé whisky Arran.
Samotný ostrov Arran má teplé mikroklima tvořené kombinací mořských vánků, horského vzduchu a teplým prouděním Golfského proudu, a právě toto mikroklima má velmi pozitivní vliv na rychlé zrání single malt whisky. Je to jeden z důvodů, proč má whisky Arran ve Skotsku tak vynikající renomé.
Sázka na původní recepturu
Ale také proto, že se whisky vyrábí po starém způsobu. Ze 60ti procent zraje v sudech po bourbonu a ze 40ti procent v sudech po sherry, přičemž je finální produkt lahvován bez použití studené filtrace, aby neztratil svůj jedinečný a plný charakter. Do procesu výroby nevstupují žádná umělá barviva, ani karamel, takže je whisky Arran čistě přírodní. Barvu i chuť získává Arran především ze sudů, ve kterých zraje.
Krásná láhev s neokoukanou etiketou
My jsme se z produkce Arranu rozhodli otestovat konkrétně whisky Arran 10 Y.O., která byla na trhu představena poprvé v roce 2006. Ze samotného názvu je zřejmé, že tato whisky zrála v dubových sudech krásných deset let. A také díky nim získala fantastickou zlatavou barvu, kterou je radost si prohlížet ve sklence, ale i v samotné láhvi ještě před jejím prvním otevřením. A mimochodem už samotná láhev má moc pěkný a neokoukaný design (jednoduchý čistý, ale poměrně široký tvar svažující se směrem dolů a navíc široké hrdlo a korkovo-dřevěná zátka) spolu se zajímavou etiketou, která působí velmi moderně a stylově.
Exotika s vanilkou ve vůni, citrusy s dubem v chuti
Samotná whisky Arran 10 Y.O. pro mě byla už při první degustaci velice milým překvapením. Ve vůni je vysoce komplexní s příjemně výraznými tóny exotického ovoce, vanilky a také stopou kakaa. Je to přesně ta whisky, kterou si chcete nejprve dlouho „užít nosem“, než ji vůbec ochutnáte.
A její chuť je dalším výjimečným zážitkem. Ihned v ní detekujete citrusové tóny, které jsou postupem zrání příjemně zakulacené. V chuti vám však také neunikne jemný nádech skořice a v pozadí nakonec ještě nasládlý tón dubového dřeva. Tato whisky s 46ti procenty alkoholu je celkově vysoce elegantní, příjemná a ve srovnání s ostatními whisky vám dokáže nasadit hodně vysokou kvalitativní laťku. Musím se přiznat, že si mě okamžitě získala a už teď se těším, až otestuji i další prémiové „kousky“ z produkce palírny Arran.
Whisky, které sedí virgnijský tabák
Patrně už jste zaregistrovali, že jsem vášnivý kuřák dýmky a snažím se vždy ke konkrétní whisky natipovat a následně vám i doporučit ideální kombinaci dýmkového tabáku. A jinak tomu nebude ani v tomto případě. K whisky Arran 10 Y.O. jsem si báječně vychutnal především dva tabáky – jednak virginii Three Nuns od Mac Baren, ale také HAL O THE WYND od mého tabákového favorita Rattrays.
Whisky Arran 10 Y.O. jsem zakoupil na eshopu Warehouse1.cz za velmi přívětivou cenu 1.140 korun. Tuto whisky vřele doporučuji především těm, kdo si chtějí vychutnat jedinečnou kvalitu whisky ruku v ruce s její velmi příznivou cenovkou.