Podle průzkumů snídá během týdne až 85 % lidí doma. Na snídani si můžete nejen pochutnat, ale je důležitá především proto, aby vám dodala potřebné množství energie a elánu na nadcházející den, a vy jste tak byli připraveni na všechny nástrahy, pracovní i soukromé, které na vás čekají. Vědí to i ve světě, proto si první ranní jídlo dopřávají vydatné a plnohodnotné. Nahlédněte s námi do vybraných evropských kuchyní a poznejte tradiční snídaňové rituály ve světě.
Jaké chutě mají v Anglii, Itálii, Rusku nebo ve Skandinávii?
Angličané snídani pojímají ve velkém stylu a rádi od stolu odcházejí dobře najedení. Podávané pokrmy jsou typicky slané a tepelně upravené. Na talířích tak můžete najít například vařené párky, praženou slaninu, žampiony, vejce, vařená rajčata, fazole a k tomu přikusovat toust nebo opečený chléb. V této zemi první jídlo dne není jen o zaplnění prázdného žaludku, ale je vnímáno jako příležitost k setkání a družení se, a to zvláště o víkendech, kdy je více času a rodina nemusí nikam spěchat.
Vydatné suroviny na přípravu preferují také v Rusku. Rusové mají rádi snídaně, které je udrží v kondici, syté a dají jim dostatek energie. Tu potřebují hlavně k výkonu své práce. Proteiny, chléb a mléčné výrobky jsou proto důležitými složkami snídaně v této zemi.
Snídaně v Itálii nemá klasické menu. Na většině míst v Itálii snídají šálek cappuccina nebo caffe latte s pečivem nebo koláčem. Díky pronikání ostatních evropských kuchyní se stává klasickou snídaní také pečivo s marmeládou a máslem, sušenky a jiné sladkosti.
Tradiční skandinávská snídaně se obvykle skládá z celozrnného pečiva s máslem, medem, marmeládou nebo pikantní pomazánkou, sýry, šunkou nebo klobásou. Stále populární jsou kaše vyrobené z různých obilovin. Snídaně je považována za velmi důležité jídlo, protože mnoha Skandinávcům začíná pracovní den před osmou hodinou, a je tedy nutné zůstat nasycený až do oběda.
Příprava snídaní s novými snídaňovými nástroji Fiskars
Ať už si budete připravovat snídani v mezinárodním duchu, nebo zůstanete věrni české tradici, velmi se vám při jejím chystání osvědčí nový set snídaňových pomocníků do kuchyně Fiskars. Všechny nástroje jsou ergonomicky tvarované, aby se s nimi lépe manipulovalo, a v jedinečném designu výrobků Fiskars.
Praktické a především hygienické využití nabízí sada na řezání obsahující vyměnitelnou plastovou krájecí desku a nůž.
Pro sladké snídaně můžete využít speciální sadu snídaňových nožů s delším držadlem vhodným pro servírování marmelád a medu a pečivo, croissanty nebo i zeleninu, jako jsou rajčata a papriky, zase nejlépe nakrájíte se stolním nožem z kvalitního materiálu, zaručujícím dlouhodobou ostrost. Špička je určená na roztírání a zoubkovaná část pro snadnější rozkrajování pečiva.
Patříte-li mezi milovníky různých druhů sýrů, jistě oceníte nůž s ostřím speciálně navrženým na krájení sýrů. Čepel má v sobě otvory pro snížení tření při porcování lepkavých druhů sýra. Sýroví fajnšmekři budou nadšeni také z kráječe plátků tvrdého a měkkého sýra z nerezové oceli s čepelemi pro hygienické servírování.
Nedokážete si představit start dne bez čerstvě vymačkaných ovocných šťáv? Snadno si je připravíte s lisem na ovoce Fiskars. Dobře se s ním pracuje hlavně díky oranžovému třecímu kroužku pro stabilitu a špičce spodního zásobníku, který zaručuje čisté vylévání. Dobře se skladuje, protože vrchní část může být obrácena dnem vzhůru, takže navíc ušetříte úložný prostor.
V nové sadě určené pro chystání snídaní najdete také kráječ na vajíčka, box na máslo, škrabku ve tvaru „Y“ s pohodlným a bezpečným držákem Softgrip™ a nerezovou čepelí a v neposlední řadě i „coffee press“. Je vyroben z materiálů prémiové kvality a čaj nebo kávu s ním připravíte jednoduše a pohodlně s pomocí velké plochy držáku.