Sushi českým domácnostem sluší

front.post
front.public: 20. 11. 2019
000  – obnovený – obnovený

Sushi si v posledních letech vydobylo pevné místo v jídelníčku Čechů. Stále víc „in“ je příprava oblíbeného pokrmu doma. Přinášíme tipy na zhotovení jídla, po kterém by zatoužili i ti nejpřísnější japonští gurmáni.



Popisek pod foto: Ke krájení ryby se skvěle hodí dvaceticentimetrový kuchařský nůž Norr Fiskars s čepelí z prémiové německé oceli. Čepel je vyrobena z ekologicky šetrného materiálu, v kuchyni je tak zárukou nejen kvality, ale i ohleduplnosti k přírodě. Rukojeť je z materiálu Kebony – ekologické alternativy úpravy tropických tvrdých dřev.   Lahodné sushi v kombinaci se sójovou omáčkou a pikantního wasabi – gastronomický zážitek na celý život. Kouzlu Dálného východu na talíři podléhá stále víc Čechů, kteří už dávno po víc než 25 letech demokracie nejsou jen národem trojkombinace knedlo-zelo-vepřo. Jak připravit tento japonský tradiční pokrm s víc než tisíciletou historií u vás v kuchyni?  


 


 


 


Předně, sushi není nic těžkého.
Lze je připravit z různých ingrediencí. Těmi nejzákladnějšími jsou rýže a mořské řasy a k nim se podle chuti přidávají syrové nebo tepelně zpracované ryby, krevety, chobotnice, sépie, maso, zelenina nebo třeba vejce a houby. Rybí sushi je zdrojem mastných kyselin, jódu, proteinů, vitaminů a minerálů. V dnešní době, kdy jde především o zdraví, představuje sushi ideální příležitost pro chutný oběd, který nijak nepoznamená vaši postavu. Syrové ryby obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají proti mozkové mrtvici, infarktu a dalším nemocem.


 


 


 


Zdravá rýže a octová omáčka
Základem pro přípravu sushi je vařená rýže nishiki, která se smíchá s omáčkou sushi su. Rýže vaší postavě opravdu neublíží – 200 gramů pochutiny v sobě skrývá pouze jeden gram tuku! Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá. Poté ji dáme vařit. Od bodu varu ji ještě 10 minut necháme povařit, potom ji ještě 20 minut necháme pod uzavřenou pokličkou. Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným), lžičku cukru a soli. Směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout. Kromě rolovací podložky si nachystáme wasabi (japonský křen) a na špalíky nakrájené čerstvé ryby (hlavně ne mražené), naporcované ostrým nožem. Po ruce bychom měli mít mořské řasy. Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst připravené vařené a ochucené rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy kromě horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a například okurku nebo avokádo, prstem nabereme trochu wasabi a rozetřeme podél ryby po rýži nebo na horní okraj řasy jako „lepidlo“ (ten okraj, který zarolujeme nakonec).


Začneme rolovat odspodu řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válec), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků. Po rolování přichází krájení. Bez kvalitních nožů se neobejdete. Na českém trhu jsou ideální pro přípravu sushi např. nože Fiskars z řady Norr vyrobené z prémiové nerezové německé oceli. Málokdo ví, že v Japonsku původně sushi sloužilo k podobným účelům jako naše chlebíčky. Japonskou lahůdku proto podáváme s hůlkami, je možné ji jíst i ručně. Neměla by chybět sójová omáčka, nakládaný zázvor a pikantní wasabi. Sushi namáčíme do sójové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor. Dobrou chuť!


http://www.fiskars.cz