Velikonoční mazanec jak má být

front.post
front.public: 18. 03. 2016
000  – obnovený – obnovený
Tipněte si, jak dlouho se v našich končinách peče tradiční velikonoční mazanec. První zaznamenané recepty na tento bochník pečený ze sladkého kynutého těsta, který připravují české hospodyňky na Velikonoce, pocházejí z přelomu 15 a 16 století.

 

Ano, už před 500 lety se v domácnostech na Bílou sobotu linula z pecí vůně čerstvého těsta a mandlí. A víte, že stejné těsto je používáno také na tradiční vánočku?

 

Dříve hospodyně pekly mazanec v různých podobách. Čeledínům byla určena jednodušší a levnější varianta z těsta, vyšší sortě byl pak podáván bochník s rozinkami a mandlemi – přesně takový, na jakém si pochutnáváme dnes.

 

Pokud si potrpíte na velikonoční zvyky, nezapomeňte na poctivý mazanec. Dnes už ho většina domácností nepeče doma a už vůbec nepřemýšlí nad tím, že by někdo měl dostat mazanec chudší a jiný zase bohatší. Co takhle nechodit na nákup, ušetřit čas, který nám tolik chybí, připravit si doma příjemné prostředí a objednat si velikonoční nákup i s mazancem až domů?

 

E-shop s potravinami Kolonial.cz právě zařadil do své nabídky ručně vyráběný mazanec, který respektuje tradiční máslovou recepturu. Do těsta je zapracována pomerančová a citrónová kůra i rozinky a je bohatě sypán mandlemi.

 

Seženete ho na e-shopu s potravinami Kolonial.cz