Japonské whiskey, ostatně jako každého alkoholu je více druhů. Dnes si řekneme jenom o historii. Jejím stvořitelem v nadsázce řečeno je vizionář a enolog Masataka Taketsuru. Ono se to dá pochopit, protože jeho předkové vyráběli saké, což je slavné japonské rýžové víno.
V roce 1919 se dostal do Skotska, protože tam měl zjistit co nejvíce věcí o výrobě pravé whiskey. Při studiích na univerzitě ve skotském městě Glasgow se naučil blendování a destilaci. Po návratu do Japonska to neměl snadné, protože jednak si sebou přivezl irskou manželku, což do té doby bylo nemyslitelné, aby si Asiat vzal jinou ženu než z Asie, ale také projekt výroby whiskey - o tom si myslel, že se mu to nikdy nepodaří uskutečnit. Jeho žena se snažila být mu důstojnou partnerkou, dokonce si i změnila jméno a vyučovala angličtinu.
Kotobukiya, to byla taková firma, která Taketsurovi moc pomohla. Tamní šéf ho najal, aby zde začal vyrábět první japonskou whiskey, ovšem podle skotského vzoru. V Kjóto se tak nechala postavit první tzv. destilérka a zde se před přesně devadesáti lety začala vyrábět japonská whiskey, první svého druhu. Po deseti letech se ale Taketsura chtěl osamostatnit a to také v roce 1934 i udělal. Založil si svou vlastní společnost pod názvem Day Nippon Kaju K.K. a nechal si postavit svoji vlastní destilérku pro změnu na ostrově Hokkaidó, který mu krajem připomínal právě Skotsko a tady začal vyrábět první svoji vlastní japonskou whiskey. V roce 1952 se společnost přejmenovala na Nikka Whisky a Masataka Taketsuro se stal jejím prezidentem. V té době ale už nevyráběl jenom japonskou whiskey, ale také například i jablečný kečup nebo octy. Ale vrátíme se stěžejnímu produktu a tou byla japonská whiskey.
O sedmnáct let později firma postavila další destilérku, tentokrát na ostrově Honšú. Produkce zde byla několikrát větší než v té první. Tato destilérka stojí v přírodě lemované kvetoucími třešněmi a pro svou modernost spolu s krásnou přírodou je obvykle terčem vykulených očí v tom dobrém slova smyslu. Příští rok tomu bude už dvacet let, co duchovní otec japonské whiskey Masataka Taketsuro nežije, dožil se osmdesáti pěti let. Japonskou whiskey se mu podařilo stvořit také proto, že jeho celoživotní múzou byla manželka, která mu pomáhala, jak se dalo. Jsou pochováni spolu na kopci s výhledem na Yoichi. Japonská whiskey je po Asii v žebříčku oblíbenosti hned za saké, a to je co říct, protože nejenom Japonci, ale všichni Asiaté si na národní rýžové víno velmi potrpí.