Alkohol provází lidstvo už od nepaměti a používal se pro všechny možné účely. Byl, a dodnes je, součástí náboženských rituálů, v dřívějších dobách také sloužil jako významný zdroj živin a byl také využíván jako lék k léčbě čehokoli od neštovic až po obrnu. Zdá se, že lidé alkoholické nápoje pijí nejméně 4 000 let.
Dnes máme slavnostnější okamžiky spojené s nápojem, který má pozoruhodnou historii. Kdo by to byl řekl, že s pálením whisky začali mniši v klášterech ve Skotsku už na začátku 12. století a první blendovaná whisky vzešla z rukou patnáctiletého chlapce Johna Walkera, který dal jméno jedné z nejznámějších značek whisky Johnnie Walker. Whisky je živá voda Zda první whisky spatřila světlo světa ve Skotsku, nebo v sousedním Irsku – o tom se přou generace už po staletí. Nicméně nejstarší písemný záznam o pálení whisky pochází ze Skotska, kdy v roce 1494 objednal král tolik sladu, aby to vydalo na 500 lahví aqua vitae, což v latině znamená „živá voda“. Odtud pochází také název whisky. Ve skotské keltštině se totiž živá voda překládá jako Uisige Beatha, ze kterého se postupem času vyvinula jednodušší označení Usqua a později whisky. Ve slavném slovníku Dr. Johnsona se slovo whisky objevilo poprvé v roce 1755. Společně se Skoty a Iry pronikl na americký kontinent i tento lahodný nápoj, proto dnes na trhu najdeme i whisky americké či kanadské.
Domácí pálenka začala v klášterech Nejprve whisky pálili téměř výlučně mniši a jednalo se o velmi povzbuzující nápoj. Ten se nikdy nenechával zrát a nijak se dále neupravoval, sloužil totiž jako nápoj, který léčil všechny možné nemoci. Postupně se whisky stávala ve Skotsku velmi populární, pak ale přišel král Jindřich VIII. se svým zrušením klášterů a zákazem mnišství. To pro výrobu whisky znamenalo značné komplikace, a tak se nově skotský nápoj rodí z rukou obyčejných lidí, kteří ho pálí ve svých venkovských obydlích. Díky domácím palírnám Skotové objevují, že whisky velmi dobře funguje jako stmelující prvek mezi přáteli a slouží i pro potěšení. Dostává se tak i do vyšších vrstev obyvatelstva a obliba domácí pálenky vytlačuje dražší alkohol. Není divu, že státníci vycítili šanci vytěžit z této obliby co nejvíce a, jak už to bývá, v 17. století přichází zdanění výroby whisky. Daně jsou však extrémně vysoké, což se nejeví jako zrovna dobrý krok.
Ilegální výroba whisky v horách a na ostrovech Řada výrobců začala působit v rámci černého trhu, který nebývale narostl. Nezbývalo jim nic jiného, než pálit whisky ilegálně. Do karet jim hrála i poloha jejich palíren, které se většinou nacházely v horách či na ostrovech, kam se výběrčí daní dostávali jen těžko. Počet ilegálních palíren se ve Skotsku odhaduje až na 400. Postupný přechod od nelegální výroby whisky k legální výrobě začal v roce 1816 vydáním „Small Stills Act“, který alespoň částečně umožnil podnikání v této oblasti. Velký zlom potom nastal o pár let později v roce 1823, kdy byl přijat zákon, který zoficiálnil výrobu whisky.
Revoluční vynález – blended whisky V 19. století si den bez sklenky skotské whisky dokázal představit jen málokdo, stala se totiž součástí života téměř každého Skota. Národní nápoj byl k mání v hokynářstvích, potíž však byla v tom, že vlastnosti whisky nebyly konzistentní. Ta, která vám chutnala včera, měla další den chuť úplně jinou. S tím se nechtěl spokojit jeden mladý hokynář v Kilmarnocku. Jmenoval se John Walker a bylo mu teprve patnáct let. John měl v té době už zkušenosti s mícháním čajů, čímž se naučil vytvářet vyvážené chutě. Nekonzistentní jednodruhové sladové whisky nepředstavovaly zrovna kvalitní pití, John se tedy rozhodl, že různé druhy whisky bude míchat. Šlo mu o to, aby si jeho zákazníci mohli stále pochutnávat na stejné kvalitě a chuti. Tak se zrodila blended whisky, která chutnala vždy stejně a dostala jméno po svém výrobci – Johnnie Walker. Jednu Skotskou, prosím A co dneska znamená skotská whisky? Abyste mohli říct, že pijete Skotskou, musí být whisky vyrobena z ječného nebo obilného sladu a musí zrát v dubovém sudu o maximálním objemu 700 litrů po dobu nejméně tří let. Celá výroba pak pochopitelně musí být ve Skotsku. Blendovaná skotská whisky se vyrábí kombinováním jednodruhových sladových a jednodruhových obilných whisky. Výhodou blendování je, že chuť a kvalita zůstává vždy stejná, na což přišel už John Walker v 19. století, kdy začal vyrábět blended whisky Johnnie Walker. Díky jeho odvaze a radosti z toho, co dělal, se jeho whisky tradiční chuti prodává po celém světě více než 200 let.