Delikatesní Chorizo

front.post
front.public: 12. 01. 2018
time01

Chorizo, o tomhle pokrmu či spíše klobásce je slyšet poměrně často. Jedná se o typickou španělskou delikatesu, která je ovšem velmi pikantní. Ve Španělsku jí používají hlavně do tapas, což jsou takové, po našem jednohubky, které jsou dosti ostré, pro lidi, kteří tento typ jídel nemají rádi, se ani tato klobáska vůbec nehodí.  


 


Klobása to je, nicméně suché konzistence. Dá se jíst studená, či jako příměs do různých pokrmů. A z čeho je chorizo vyrobeno? Je to poměrně jednoduché, smícháte vepřové maso, které musí být jemně nasekané, přidáte česnek, chilli a uzenou papriku. Právě uzená paprika dodává chorizu jednak červenou barvu, ale také i speciální chuť, která je jakoby kouřová.  


 


Španělé do choriza dávají i kousky špeku, který ji celou výborně dochutí. Když se ještě vrátíme, k čemu všemu ji Španělé používají, tak také k luštěninám, vzpomeneme-li si jenom na westerny, tak je to tam velmi dobře vidět. I u nás je tato dobrota k dostání. Jestliže si chcete doma udělat mexický den, tak existuje dobrý recept, kterému se říká nachos chorizo. Není to nic těžkého. Nakrájenou cibuli si osmahněte na oleji, přidejte mletou papriku, koření chorizo mix a vše orestujte. Přidejte okořeněnou hovězí svíčkovou, nakrájenou na kostky, orestujte, podlijte vývarem, jakým chcete a duste do poloměkka.  


 


Když je to udušené do poloviny, přidáme červenou papriku, fazolové lusky, červené fazole, hrášek, pórek, chilli papričky, česnek a chorizo. Vše nyní udusíme, až do úplného změknutí. Potom zahustíme jíškou. Dochutíme podravkou a kořením chilli. Dále si připravíte tortily. Rozkrájíme je na trojúhelníky a osmažíme. Dáme je potom do pánve, přelijeme směsí mexican chorizo, posypeme nivou a zapečeme. To je v podstatě všechno, obvykle se to servíruje přímo z pánve, ale na tom až tak nezáleží, jestli jste v domácích podmínkách. Jestli si chcete udělat klobásu chorizo v domácích podmínkách, tak to není též nic složitého, recept jsme v podstatě řekli už výše, ale u nás se to dělá trochu jiným způsobem, než je běžné ve Španělsku.  


 


Smícháme vepřové maso, prolisovaný česnek, špek, sůl, cukr, mletý pepř, římský kmín, mletý koriandr, sladkou papriku, chilli, červené víno, solící směs Praganda, to vše promícháme a dáme uložit přes noc do ledničky. Druhý den se směs naplní do střívek a pověsí se na tři dny k usušení do spíže. Potom se normálně skladují v lednici, dokážou vydržet delší dobu. Pochopitelně množství surovin si musí každý nadávkovat sám, napoprvé je to dobré udělat od oka. Kdo si netroufá, tak si je normálně kupte.  


Foto © Depositphotos.com/ulkan