Něco na tom je, protože tady můžeme ochutnat vskutku každou ze světových kuchyní. Donedávna chyběla pouze jedna jediná – originální australská. Ta se začala vyvíjet teprve v posledních letech.
Inspirací se stala domorodá kuchyně, která dokázala využít vše, co tento kontinent nabízel a poskytoval. Proto není problémem zde najít různé způsoby přípravy darů moře a ryb, tmavá a i bílá masa, ovoce i zeleninu, kterou pěstovali ještě původní obyvatelé Austrálie.
Také způsoby přípravy se odvíjejí od původních obyvatel. Hojně se používá rožnění a úprava na otevřeném ohni, ale také pečení na dřevěném uhlí a balení potravin do listí a různých přírodních materiálů.
Najdeme zde recepty na přípravu klokaního masa, které se objevuje už i u nás, protože je velmi vhodné pro diabetiky a kardiaky kvůli minimálnímu obsahu tuku a nulovému obsahu cholesterolu, maso pštrosa nebo emu, ale také jehněčího, protože Austrálie je známá pěstováním ovcí.
Při přípravě jídel se používají některé domorodé ingredience, které ani nemají český název a jsou natolik exotické, že se i v Austrálii nesnadno hledají.
Australané si potrpí na sladké a jejich med divokých včel je nepřekonatelný, stejně jako jejich víno, které si už na světovém trhu vydobylo svoji pozici.
Typickým australským jídlem je koláč s masovou náplní. Nejčastěji se plní dušeným hovězím a ledvinkami. Zde je nejvíce vidět vliv britské kuchyně, která tady stále zaujímá jedno z předních míst.
Stejně tak, jako zde najdeme téměř všechny kuchyně světa, včetně té české, setkáme se i s různými typy stolování. Australská společnost je multietnická a i v kulinářství vyznává otevřený styl, který každému ponechává jeho vlastní prostor.
Foto © Depositphotos.com/Gilles_Paire