Německo je země známá svou důkladností a smyslem pro pořádek a tomu odpovídá i její gastronomie. Je pečlivě rozčleněna na jednotlivé oblasti a každá má svoji specialitu.
Někdy bývají tyto krajové speciality ovlivněny sousedními zeměmi a velkou migrací obyvatel zejména z dob válečných tažení, na kterých mělo Německo v historii vždy svůj velký podíl. Společné je ale to, že se německá gastronomie vyznačuje velkým množstvím používaných surovin.
Němci si obecně hodně potrpí na uzeniny a maso a tak, jak v kuchyni bavorské, švábské, falcké a dalších, najdeme nespočetné množství salámů, klobás, tlačenek, rosolů a paštik. Oblíbené jsou všechny druhy masa. To se někdy podává také v syrovém stavu a to jak maso hovězí, tak i vepřové – strouhané nebo mleté, což připomíná náš tatarský biftek. Ryby se konzumují hlavně v přímořských oblastech na severu země. Na trhu najdeme obrovský výběr ryb konzervovaných, nakládaných nebo uzených. Kromě různých druhů specialit z masa zde najdeme i velké množství pečiva, hlavně různých druhů chleba. Oblíbené a často využívané jsou také rozmanité druhy sýrů.
Knedlíky, které jsou zde také oblíbenou přílohou, nemají vždy naši obvyklou českou podobu, ale bývají vytvarovány do velkých koulí a na jejich výrobu se používají i jiné suroviny, než jen mouka. Oblíbené jsou ale i klasické knedlíky houskové nebo bramborové. Němci jsou pověstní tím, že mají rádi jídla, která se dají připravit v jednom hrnci a známý německý „eintopf“ má nejrůznější podoby. Někdy se toto označení používá pro německou kuchyni v ne právě kladném slova smyslu. Jídlo připomíná něco mezi hustou polévkou nebo ragú a bývá to hlavní chod jídelníčku v německých domácnostech.
Knedlíky, které jsou zde také oblíbenou přílohou, nemají vždy naši obvyklou českou podobu, ale bývají vytvarovány do velkých koulí a na jejich výrobu se používají i jiné suroviny, než jen mouka. Oblíbené jsou ale i klasické knedlíky houskové nebo bramborové. Němci jsou pověstní tím, že mají rádi jídla, která se dají připravit v jednom hrnci a známý německý „eintopf“ má nejrůznější podoby. Někdy se toto označení používá pro německou kuchyni v ne právě kladném slova smyslu. Jídlo připomíná něco mezi hustou polévkou nebo ragú a bývá to hlavní chod jídelníčku v německých domácnostech.
Ze zeleniny je nejčastěji používané zelí, které se přidává do jídla nebo servíruje s klobásami nebo masem, podává se ale také mrkev, fazolky, cukety, lilky nebo brokolice. Německý jídelníček se neobejde bez salátů, o čemž se přesvědčíte v každé restauraci, kde obvykle bývá jako součást menu salátový bar. Velmi oblíbený je chřest, který je v průběhu sezóny připravován jako specialita.
Němci si velmi potrpí na pivo, které najdete na trhu v nepřeberném množství a každý druh má své ctitele. Najdeme zde takové druhy piva nebo nápojů z piva, které jsou pro Čechy naprosto nepochopitelné a pivo je i součástí receptů na přípravu německých pokrmů. Zajímavá jsou i vína, zejména z oblasti Rýna nebo známé Moselské. Německá kuchyně se také nezříká sladkostí, hodně se konzumují dorty a koláče, zejména s tvarohovými nádivkami.
Jak je vidět, německá gastronomie svou důkladnost nezapře. V poslední době však dochází i tady k jistým změnám a původní těžká jídla se začínají odlehčovat. Také německá kuchyně se začíná zaměřovat na moderní způsoby stravování s méně kalorickou stravou.
Jak je vidět, německá gastronomie svou důkladnost nezapře. V poslední době však dochází i tady k jistým změnám a původní těžká jídla se začínají odlehčovat. Také německá kuchyně se začíná zaměřovat na moderní způsoby stravování s méně kalorickou stravou.
Foto © Depositphotos.com/3quarks