Ve stylové restauraci gurmánského paláce Julius Meinl, který sídlí v překrásném secesním domě v centru Prahy, si můžete během celého srpna pochutnat na grilovaných specialitách z celého světa.
Byli jste už někdy v USA? Pokud ano, určitě jste tam ochutnali hovězí tomahawk, tedy speciální řez toho nejlepšího masa z USA. Ve srovnání s běžným hovězím masem je díky mramorování a ponechání části žebra nepoměrně šťavnatější než ostatní steaková masa.
Pokud se o letošních prázdninách do USA nedostanete, pro grilovaný 28 dní vyzrálý Kettyle hovězí tomahawk můžete zajít i v Praze. Na svém srpnovém menu ji má restaurace v gurmánském paláci. „Tuto specialitu jsem připravoval ve Španělsku a měla zde velký úspěch. Jsem zvědavý, jak na ni budou reagovat čeští zákazníci,“ říká zkušený šéfkuchař Jan Schánil, který v minulosti vařil i u světově proslulého kuchaře Gordona Ramsaye.
„Je to skutečná specialita, hovězí roštěná od kosti, která vypadá jako tomahawk. Maso je z volného chovu, kde řezníci dělají ručně výběr kvality. Jedná se o přípravu neobvyklé části kolem 1,5 kilogramu, proto ji doporučujeme jako specialitu pro dvě osoby,“ komentuje Jan Schánil.
Tomahawk bude šéfkuchař, inspirován španělskými strávníky, kteří si jej velmi oblíbili, podávat s uzenou kaší, domácími hranolky a ragú s císařským hráškem, brandy-pepřovou omáčkou a omáčkou mojo rojo.
Z menu grilovaných specialit šéfkuchař doporučuje také výjimečný druh prasat s názvem mangalice, která pocházejí z Velké uherské nížiny.
Maso z mangalice je oblíbené zejména v Maďarsku. Tradiční zdejší speciality, uherák nebo čabajka, se vyrábějí právě z ní. Mangalice je často vyhledávaná labužníky pro svoji šťavnatost, v Česku je však k dostání spíše výjimečně. V restauraci gurmánského paláce Julius Meinl je k tomuto špičkovému masu podáván salát Coleslaw, kukuřice a pečená brambora s pažitkovým krémem.
Jste-li vášnivými jedlíky ryb a asijské kuchyně, nesmíte si nechat ujít grilovaného tuňáka v marinádě z citrónové trávy, limetkových listů, salátem s quinoou a s koriandrem.
Milovníky klasiky nadchne zase půl kilový grilovaný T-bone steak podávaný s batátovým pyré, grilovanými paprikami a restovanými bramborami Grenaille, nebo BBQ kukuřičné kuře na římském salátu s uzenou kukuřicí, máslovými krutony a whisky dresinkem. Pro návštěvníky, kteří neholdují masu, připravil kulinářský tým také speciality, například vegetariánský talíř s grilovanou kukuřicí, cuketou, lilkem, paprikami, cibulovými kroužky, cherry rajčátky, marinovanou fetou a španělskými olivami a balzamikovým octem.
Při grilovacích hodech určitě nevynechejte ani dezert. Grilovaný ananas v papilotě s karibským rumem a třtinovým cukrem, nebo vanilková zmrzlina s pepřem je skutečně originální sladkou tečkou za božským menu.
Pokud s oblibou grilujete i doma, můžete si v gurmánském paláci na přání nechat naporcovat a upravit jednotlivá masa ke grilování. Přísady na domácí grilování pořídíte v sekci omáček a pochutin. V nabídce je například karamelové či mangové chutney z Velké Británie, šampaňská a fíková hořčice z Francie nebo BBQ omáčka Jack Daniel´s z USA.
Měsíc BBQ potrvá v gurmánském paláci Julius Meinl po celý srpen. Ceny jednotlivých specialit se pohybují mezi 190 – 350 korunami.