Není dip, jako dip

front.post
front.public: 16. 09. 2014
time01 – obnovený-kopie
Slovo dip jste zajisté už slyšeli. Vyučení kuchaři by měli vědět, nicméně si řekneme něco víc o tomto druhu, řekněme doplňku. Takže jedná se vlastně o takovou omáčku, která se používá jako doplněk k jídlům. Používá se to snad všude na světě a u nás také. Dipy jsou známé už několik tisíciletí.

 

V podstatě se dá říct, že je to téměř každá omáčka, i když tedy základ tvoří například jogurt, zakysaná smetana, ale i majonéza a tak podobně. My si v tomto článku představíme některé z dipů. Jedny určitě znát budete, o druhých se třeba dozvíte. Takže jdeme na ně.

 

Tím nejznámějším dipem u nás je zcela jistě tatarská omáčka, lidově řečeno tatarka. Kdo si ji chce vyrobit doma, tak to na jednu stranu není těžké, ale na druhou zase ano – hned to vysvětlíme. Do mísy si rozklepnete vejce, to rozšleháte a za mírného šlehání postupně přiléváme olej, ale jen po malých proudech, jinak by se to mohlo zdrcnout – to je majonéza. Následně se do tohoto základu přidávají různé další přísady – sterilované okurky, cibule a kdo chce, dá se přidat i paprička, ale to nemusí být – v tuto chvíli je to tatarka. Ještě se pochopitelně ochucuje solí, hořčicí, octem, pepřem.

 

Dalším dipem je tzv. tzatziki. Už podle názvu je zřejmé, že pochází z Řecka. Normálně je to předkrm, ale používá se to i jako dip. V Řecku to používají ke gyrosu nebo souvlaki. Pro ty, kdo neví, z čeho se připravují, tak zde jsou suroviny – řecký jogurt, okurky, kopr, česnek, olivový olej, pepř, sůl, může se přidat citronová šťáva, petržel nebo máta. Nyní se přesuneme trochu do Asie, konkrétně do Vietnamu - Nước chấm nebo také nước mắm pha. Je to vietnamská kořeněná omáčka, která vypadá trochu jako vývar. Připravuje se z rybí omáčky, odtud také pochází ten název, vody, limetkové nebo citronové šťávy a cukru. K tomu se dodává ještě česnek a mleté papriky, prostě čím pálivější, tím lepší – to je v Asii známá věc.

 

Další na řadě z dipů, které si dnes představíme, je čatní. Jistě ho znáte, spadá do kategorie zvláštních dipů. Pochází z Indie a jeho základ je ovoce a zelenina, doplněná rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami. U nás je takový druh dipu poměrně nemyslitelný, mnoho českých občanů čatní nemá rádo. Poslední dnešní dip je tzv. humus, nelekejte se, jde o dip z cizrny a sezamové pasty, doplněné olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.

 

Foto © http://www.facebook.com/Nitrub