Svaly nejsou jen zvedání činek

front.post
front.public: 31. 05. 2015
t01 – obnovený
Nejjednodušší pravidlo pro vyváženou stravu je, že by se náš denní příjem měl skládat z poloviny sacharidů, asi třetiny bílkovin a jen asi pětiny tuků. Z těchto čísel bychom měli vycházet při sledování našeho jídelníčku.

Prvním problémem je, že neodhadneme množství přijaté stravy a ve snaze zvýšit svoji svalovou hmotu jíme příliš mnoho, nebo zase v obavě z přírůstku tuku jíme příliš málo. Pokud přijímáme příliš mnoho potravy, nadbytek se ukládá a vytváří tukovou vrstvu, které se sice cvičením a posilováním zbavujeme, ale zároveň tak plýtváme energií, kterou bychom měli nasměrovat na vytvoření a modelaci svalů. Pokud zase naopak nedodáme tělu dostatek potravy, nemá vlastně z čeho svalovou hmotu vytvářet a naše úsilí se míjí účinkem.

 

Další chybou je, že se nezaměřujeme na konzumaci kvalitních bílkovin. Proteiny, které jsou v bílkovinách obsaženy jsou stavebními prvky svalové hmoty, bohužel jsou ale často doprovázeny tuky. Nejkvalitnějším zdrojem bílkovin je maso, které však musíme vybírat pečlivě, neboť některé jeho druhy přímo přetékají nezdravými živočišnými tuky, které nám naše úsilí jen zkomplikují. Je tedy třeba volit spíše netučné zdroje – odtučnělé mléko, vaječné bílky, ryby, drůbež bez kůže, libové hovězí. Na l kg váhy by měly být denně přijaty 2-3 g kvalitních proteinů. Určitě není na škodu si také opatřit energetické tabulky a sledovat svoji spotřebu potravy a její energetickou hodnotu.

 

Chybou však je, že se doporučené dávky snažíme zkonzumovat najednou. Je velmi důležité je rozdělovat podle tréninkové zátěže, na 6 – 8 dílů denně a docílit tak jejich lepší využití. Sníst 2x denně velkou dávku, byť kvalitní, stravy nám nepřinese žádný efekt. Stejně jako u diet se doporučuje konzumovat častěji menší porce a dbát na jejich nutriční hodnotu a využití.

 

Pokud máme kvalitní potravinu, můžeme také dělat chyby při její kuchyňské úpravě. Profesionální kulturisté se často přípravou jídla zabývají sami nebo mají stravovacího poradce, který jim jídlo připravuje. Libové maso, připravené na množství nekvalitního tuku, nám udělá stejnou medvědí službu jako maso tučné.

 

Tuky jsou vůbec potravina, kterou je třeba samostatně a pečlivě posoudit, např v článku Tuky v kapitole Gastronomie, kde pojednáváme o zdravých a nezdravých tucích.

Co se týče sacharidů, i ty je třeba sledovat. U některých výrobků jsou údaje o tucích uvedeny vždy, ale údaje o cukrech chybí. Pokud se touto složkou dostatečně nezbýváme, můžeme si způsobit problém. Je to nutné zejména u müsli tyčinek, jogurtů nebo energetických nápojů, které sportovci často konzumují.

 

Při posilování a pohybu naše tělo ztrácí množství vody, minerálů a také vitamínů. Proto je třeba se zaměřit nejen na konzumaci potravy energeticky hodnotné, ale také potravin, které uvedené komponenty obsahují. Je to zejména čerstvá zelenina a ovoce, která navíc podporuje naše zdravé zažívání svým obsahem vlákniny. I u ovoce je však nutné se informovat, jaké procento sacharidů který druh obsahuje. Ztrátu vody je nezbytné dohnat zvýšenou konzumací a to nejméně na dvojnásobek běžného příjmu.

 

Při dnešním životním stylu známe hodně lidí, dokonce i sportovců, kteří vynechávají snídani. Přitom to je, a nejen pro sportovce, nejdůležitější jídlo dne, které nastartuje naše zásoby energie. Pokud se chceme věnovat posilování, je vynechání snídaně základní dietní chybou, kterou během dne jen těžko doháníme.

Ke sledování energetických hodnot a složení potravin nám může paradoxně pomoci materiál, který mívají k dispozici diabetici. Ti musí totiž, stejně jako kulturisté nebo jiní vrcholoví sportovci, pečlivě sledovat svoje stravování a proto pro ně mají vypracovaný velmi kvalitní tabulkový systém. Upravit si jej pro potřeby vrcholového sporu by již neměl být problém.

Foto © Depositphotos.com/Nick_Freund