Takifugu

front.post
front.public: 10. 07. 2020
time01

Neboli fugu, to je jedna z nejjedovatějších ryb v Japonsku, ale i přesto se z ní připravuje mnoho pokrmů. Tuto rybu můžou připravovat pouze kuchaři, kteří jsou licencovaní a mají mimořádné znalosti.  


 


Stejně ale každý rok zahyne mnoho lidí kvůli tomu, že je fugu neodborně připravená a také z podcenění jedu v jejích orgánech. Pro Japonce je to sice legendární ryba, ale schválně, kolik lidí z České republiky by mělo odvahu sníst ji, to je tedy otázka. Japonci to v podstatě považují za adrenalinový sport, tedy ne chytání, ale samotnou konzumaci. Lidé z Evropy si častokrát však klepou na čelo a považují je za blázny.  


 


Jestliže ji chcete dobře připravit, tak čtěte. Nejprve ji musíte rozříznout a umýt. Potom opatrně vyjmete vnitřní orgány, ve kterých je právě obsažen jed. Jsou to ledviny, játra a jikry. Kdo by čekal, že je to všechno, tak by se mýlil. Následně musíte odstranit jed z dalších částí těla. Fugu je potom už připravena k servírování, ale pozor – v žádném případě to sami doma nezkoušejte, to je varování licencovaných japonských kuchařů. Odpad, který vám zbude, je logicky toxický neboli jedovatý. Ten se musí důkladně a pečlivě zabalit a odvézt ke spálení na určené místo.  


 



 


Možná si říkáte, proč Japonci tu rybu jedí, to přece nemůže souviset s normálním rozumem. Je to tak napůl. Jednak masová reklama a pak také známí, když to jedí oni, tak ostatní také. Navíc jsou Japonci snadno ovlivnitelní. Pro restaurace je to doslova zlatý důl, protože na rybě fugu vydělávají až nehorázné sumy. Kdepak sushi, dneska vede i fugu. Abychom vám trochu přiblížili, jak je to nebezpečné, tak jed fugu je tak silný, že jenom z jedné ryby by to stačilo na zabití třiceti lidí. Tak si můžete nyní představit, jakou má intenzitu. V Japonsku vás může stát jedna porce v přepočtu dva tisíce korun.  


 


Hodně se mluví o tom, tedy v Japonsku, že fugu, má pozitivní účinky na sexuální život. No, asi takhle – kdyby to byla pravda, tak si tolik japonští obyvatelé nestěžují na svůj intimní život. Ono se taky nedá všemu věřit, co si budeme nalhávat. Sice nedoporučujeme konzumovat na vlastní pěst, ale tady přinášíme pár takových receptíčků. Fugu sashi – na tenko nakrájené syrové plátky fugu pokapané citronem s pažitkou a bílou ředkví. Další je Fugu Chiri – kousky masa vařené ve vodě se zeleninou, například houby, čínské zelí, mrkev a tak dále s tofu a mořskými chaluhami. Fugu Zousui – to je fugu chiri, ale přidá se sůl, rýže a vejce. Servírují se s červeným pepřem a citronovou polevou.


Foto © Depositphotos.com/firefox